Metabool syndroom is gevaarlijk

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

« Een beetje buikvet, dat kan toch geen kwaad, ik ben geen 20 meer! » denk je wel eens bij jezelf als je in de spiegel kijkt. Toch is het belangrijk om te weten dat er een veel voorkomende aandoening achter kan schuilen achter deze « love handles » : het metabool syndroom. Symptomen, risico’s, behandeling... Fiftytoo maakt een stand van zaken op.

Het syndroom X...

Het metabool syndroom, ook gekend onder de naam syndroom X is in feite geen zickte op zich Het gaat eigenlijk om een reeks voortekens die een alarmbel doen rinkelen. Het is dus eigenlijk een signaal dat aangeeft dat er een potentieel gevaar is en dat het tijd is om voor je lichaam te zorgen. Dit syndroom treft vooral 50+ers, meer dan 30% van de Europese 50+ers zouden er last van hebben (vaak zonder het te beseffen).

Hoe kan je dit syndroom herkennen?

Om de diagnose te kunnen stellen, wordt naar de volgende 5 criteria gekeken. Als 3 van de 5 criteria vervuld zijn, is er sprake van syndroom X.
- buikvet: een buikomtrek van meer dan 102 cm voor mannen en meer dan 88 cm voor vrouwen;
- hoge bloeddruk ;
- hoge bloedsuikerspiegel terwijl men nog nuchter is ;
- niveau van triglyceriden hoger dan normaal ;
- niveau van lipoproteïne lager dan normaal (cholesterol HDL).

De risico’s

Een persoon met het metabool syndroom loopt het risico om last te krijgen van hart-en vaatziektes en diabetes type 2. Gynaecologische klachten, leverziektes en slaapapneu zijn veel voorkomende symptomen. Als je vermoedt last te hebben van het syndroom X, kan je dat dus best ernstig aanpakken en je arts raadplegen.

De behandeling

Het syndroom zal behandeld worden in functie van de symptomen in samenspraak met een arts. Er zijn echter 2 aanbevelingen die altijd gedaan worden : gewichtsverlies en meer lichaamsbeweging.

Zodra de eerste symptomen de kop opsteken, is het tijd om in te grijpen om andere gezondheidsproblemen te vermijden.