Met wassen helpen aan een beter milieu

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Samen voor een beter milieu! Famidoo geeft je in de volgende weken 10 tips om - eenvoudig - te helpen onze wereld wat zuiverder te houden!

Je staat er misschien niet bij stil, maar een wasbeurt kost je niet alleen wat wasmiddel. Ook elektriciteit, waterverbruik én de afschrijving/onderhoud van je wasmachine kost geld. Niet alleen is vaak wassen slecht voor je kleding, ook je portemonnee en het milieu hebben eronder te lijden.

De producenten beweren dat wasmiddelen tegenwoordig minder schadelijke stoffen bevatten dan een tiental jaren terug. De wasmiddelen zijn afbreekbaar en bevatten minder grote hoeveelheden fosfaten en andere milieu belastende stoffen.

Maar toch ... In Oostenrijk hebben een milieu- (GLOBAL 2000) en een consumentenorganisatie (AK OÖ) in de zomer van 2019 samen meer dan 300 wasmiddelen onderzocht op microplastics. In 119 wasmiddelen werden microplastics aangetroffen. In wasmiddelen worden synthetische polymeren zoals microplastics gebruik om het wasgoed te harden, om grijsachtige verkleuring te voorkomen of om een bepaalde kwaliteit van het wasmiddel te bereiken.

Microplastics zijn deeltjes plastic afval met een omvang tussen de 0,05 en 5 millimeter. De deeltjes komen voornamelijk via de afvoer en het afvalwater binnen in het drinkwaterproces en zitten nu overal in het milieu, ook in drinkwater. Dit geldt zowel voor kraanwater als gebotteld water.

Wasbal

Een wasbal is een volwaardig alternatief voor wasmiddel of waspoeder. Je steekt de bal met mineralen gewoon in de wasmachine en je hebt verder geen ander wasmiddel meer nodig. Ook wasverzachter is niet nodig doordat de bal tussen de kledij beweegt en jouw kledij hierdoor op een natuurlijke manier zachter wordt.

Voorbeeld:Eco Egg

Ecologisch wasprogramma

Het is belangrijk dat je een ecologische wasmachine gebruikt, niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Denk maar aan de A +(++)modellen. Daarnaast moet je je wasmachine goed onderhouden. Was het regelmatig uit, neem pluizen weg en gebruik het eco-wasprogramma. 1x in de maand is het aangewezen om op 90 graden te wassen, verder gebruik je het ecologische programma. Voorwassen is niet meer nodig met een wasbal of met de waspoeders van vandaag.