Met open jas naar buiten?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Word je echt verkouden als je je jas niet dicht doet?

In onze kindertijd werd het ons al nageroepen: "Jas toe of je wordt verkouden!" En ook vandaag, meer als vijftig jaar later, kleden we onze kleinkinderen lekker dik aan omdat ze anders verkouden worden. Stapt onze partner met open jas naar buiten, maken we van onze oren. Is dat echt nodig? Word je verkouden door met een open jas rond te lopen?

Nee! Verkouden word je van een virus en dus niet omdat je te koud gekleed naar buiten gaat.

Een verkoudheid slaat wel sneller toe als de weerstand laag is. In de winter is de weerstand vaak wat minder en ben je eerder vatbaar voor een virus. Omdat het buiten koud is zitten we nu meer binnen, vaak dicht bij andere mensen in afgesloten ruimtes - denk aan de wachtzaal bij de huisdokter, kerstfeestjes, warenhuizen... Als er daar iemand hoest of niest is de kans groter dat je een virus binnen krijgt. En aangezien je weerstand lager is heb je het zo te pakken.

Er zijn zoveel verkoudheidvirussen dat je soms weken achter elkaar verkouden bent, de een komt en de ander gaat.

De beste manier om niet verkouden te worden is: handen wassen. Ongelofelijk, maar waar: wie zich per dag 5 keer de handen wast, wordt niet verkouden! Laat die jas dus af en toe maar open hangen!