Menopauze kan astma verergeren

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De menopauze veroorzaakt pieken en dalen in het oestrogeengehalte bij vrouwen, wat niet zonder gevolgen blijft voor vrouwen die aan astma lijden.

Bij vrouwen met astma kunnen veranderingen in de hormonenniveaus van invloed zijn op de luchtwegen. De meeste opnames van vrouwen met astma doen zich voor in de eerste fase van de menstruatiecyclus, op het moment dat het oestrogeengehalte tot vrijwel nul terugvalt. Zwangerschap kan zo’n veranderingen veroorzaken, maar de menopauze kan dat ook. De menopauze kan de problemen van vrouwen met astma doen verergeren, zo blijkt uit nieuwe studies.

Bij vrouwen met astma is voor de menopauze een aparte rol weggelegd. De menopauze veroorzaakt pieken en dalen in het oestrogeengehalte van vrouwen, in veel gevallen meer dalen dan pieken. Door de oestrogeenniveaus stabieler te houden kunnen forse dalingen die ontstekingen veroorzaken vermeden worden, zodat de astma-symptomen beter onder controle kunnen worden gehouden. Zo kan de ademhaling stabiel gehouden worden.

Voor vrouwen met astma die de menopauze hebben bereikt, kunnen een aantal tips nuttig zijn. Vrouwen met een regelmatige menstruatiecyclus vermijden in deze periode best de gekende allergiefactoren, vrouwen met een onregelmatige menstruatiecyclus houden best de symptomen goed in de gaten en meten de capaciteit om lucht uit de longen te pompen. In beide gevallen worden de voorgeschreven geneesmiddelen gewoon doorgenomen. Het is in ieder geval belangrijk dat de ademhaling goed in de gaten wordt gehouden. Het is niet bekend of vrouwen tijdens de menopauze voor het eerst astma kunnen ontwikkelen door de wijzigingen in de hormonenspiegel.