Afvallen na de menopauze: dessertjes vermijden

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Afvallen is al een hele opdracht op zich, maar voor vrouwen wordt het nóg moeilijker eens ze de menopauze zijn gepasseerd. Wetenschappers stelden drie simpele regels op om toch te slagen.

Dr. Bethany Barone Gibbs van de Universiteit van Pittsburgh kunnen bepaalde factoren het diëten in de periode na je laatste menstruatie tegenwerken: je bent ondermeer minder gemotiveerd, waardoor het beperken van het aantal calorieën op lange termijn weinig of geen effect heeft.

Haar drie regels:

1. het dessert overslaan 2. vlees en kaas beperken 3. meer groenten en fruit eten

Samen met haar team ging ze na of bepaalde voedingsmiddelen ervoor kunnen zorgen dat je het gewichtsverlies wél kan behouden. Bij 500 vrouwen, die hun menopauze al achter de rug hadden, bleken er na een half jaar enkele eetgewoontes te zijn die geassocieerd konden worden met gewichtsverlies: minder gefrituurd voedsel, minder desserts, minder suikerrijke drankjes en op restaurant gaan.

Na vier jaar bleven er daar nog maar twee van over: enkel minder desserts en minder suikerrijke drankjes bleven geassocieerd met het gewichtsverlies of -behoud.

Groenten en fruit

Daarnaast bleken ook het eten van meer fruit en groenten en minder vlees en kaas manieren om je gewicht op lange termijn onder controle te houden.

Desserts

Probeer volgende zaken te vermijden:

- IJscoupes: ze zijn erg rijk aan suiker en verzadigde vetten, waardoor je een hoger risico loopt op hartziekten en je het een pak moeilijker krijgt om je gewicht op peil te houden.
- Chocoladecake: de calorieën! Je energieverbruik daalt tijdens de menopauze, dus vermijd te calorierijke voedingsmiddelen.

Deze desserts kunnen wel:

- Fruit: blijft op lange termijn de beste manier om je gewicht onder controle te krijgen of houden.
- Fondant chocolade: bevat antioxidanten, die onder hartziekten, kanker en tandbederf mee helpen voorkomen
- Sorbetje: het ideale alternatief voor een ijscoupe waarnaar je smacht bij opvliegers.

Bron: hln.be