Meer medicatie in de zomer?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Een rapport in het Amerikaanse vakblad Drug Metabolism and Disposition geeft stof tot nadenken. Volgens dit rapport worden sommige geneesmiddelen in de zomer sneller afgebroken dan in de winter. Moeten dokters binnenkort het weerbericht in het oog houden als ze geneesmiddelen voorschrijven??

Het vermoeden dat zonlicht invloed heeft op onze medicatie bestaat al langer. Zonlicht zou de snelheid beïnvloeden waarmee we op sommige geneesmiddelen reageren. Dit vermoeden werd bevestigd door een Zweedse studie waarin tien jaar lang 6000 mensen gevolgd werden. De concentratie van specifieke stoffen in hun bloed werd in de zomer én de winter gemeten. In de zomer kon de snelheid waarmee een middel werd afgebroken een stuk hoger zijn dan in de winter, waardoor de concentratie van het werkzame product in het bloed tussen 7 en 17 procent lager lag.

Dit geldt niet voor alle medicatie. Het gaat over geneesmiddelen die worden afgebroken door het eiwit CYP3A4, waarvan de productie mee bepaald wordt door vitamine D. Vitamine D maken we aan onder invloed van zonlicht.