Massages maken je gezond

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Een massage kan ongelofelijk deugd doen. Onder geoefende handen verdwijnt de stress uit je lichaam en je voelt je helemaal ontspannen. Maar een massage doet meer dan dat...

Helend effect

Er worden een heleboel positieve effecten toegeschreven aan massages: ze zijn goed voor spieren en gewrichten, bloeddoorstroming, afvoer van afvalstoffen, verbetering van de huidstructuur, ... Ze geven je energie en ze ontspannen lichaam en geest. Vaak lees je zoiets op de website van schoonheidssalons en neem je ze met een korrel zout.

Maar als een wetenschappelijk vakblad een uitspraak doet, dan klinkt dat plots een heel stuk geloofwaardiger. Zo stond in het vakblad Science Translational Medicine dat massages een helend effect hebben. Letterlijk! Het bewegen van gespannen spieren vermindert de concentraties aan stoffen in het weefsel die ontsteking in de hand kunnen werken. Bovendien mobiliseren de spiercellen - onder druk van de massage - energie om aan hun herstel te werken.

Wetenschappelijk onderzoek

Een wetenschappelijk vakblad publiceert dergelijke beweringen natuurlijk alleen als er onderzoek verricht is. Het onderzoek rond het helende effect van massages gebeurde aan de hand van biopsieën van spieren voor en na een massage, en focuste op ontstekingsremmende stoffen en hoe die in verschillende fasen op een massage reageren.Uit het onderzoek bleek ook dat massages kinase-enzymen activeren en zo een energieboost in de hand werken.Fijn dat alle positieve - maar subjectieve - massage-beoordelingen ook door een objectief onderzoek bevestigd worden! Heb je nog meer argumenten nodig, of ga je je voortaan een keer vaker onder handen laten nemen?!