Make-up kan menopauze vervroegen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Uit een onderzoek aan de Washington University is gebleken dat make-up de menopauze met 2,5 jaar kan vervroegen.

De onderzoekers waarschuwen vooral voor ftalaten, chemische stoffen die in make-up, haarlak en voedingsverpakkingen zitten. Die ftalaten kunnen er voor zorgen dat vrouwen vroeger in hun menopauze terechtkomen.

Professor Natalia Grindler en haar collega’s bestudeerden het niveau van ftalaten in het bloed of in de urine van bijna zesduizend vrouwen. De vrouwen die het meeste ftalaten in hun lijf hadden, kwamen op hun 49ste al in de menopauze terecht, bij de vrouwen met de minste ftalaten was dat pas op hun 51ste het geval.

Oorzaak

Er zijn zelfs vrouwen die vijftien jaar vroeger in hun menopauze terechtkomen. Een vroege menopauze betekent niet alleen dat ze op hun 36ste niet meer vruchtbaar zijn, maar dat ze ook een groter risico lopen op beroertes, hartziekten, botproblemen en fatale hersenbloedingen. De oorzaak van de verhoogde blootstelling aan ftalaten is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk dragen deze vrouwen vaker en meer make-up, drinken ze meer flessenwater of eten ze meer voeding met schadelijke verpakkingen.

Andere gevaren

Naast kans op een vervroegde menopauze, brengen ftalaten nog andere verhoogde risico’s met zich mee: kanker, diabetes en obesitas. Bij jongens zou er zelfs sprake zijn van vervrouwelijking.

Hoe vermijden?

Er is geen reden tot paniek, want volledig ontsnappen aan ftalaten is onmogelijk. Je kan jezelf wel sparen door te kiezen voor verse in plaats van voorverpakte voeding, maar ook dat is niet altijd mogelijk natuurlijk.

Bron: hln.be