Magere vrouwen, lagere stem

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

In de stemkliniek van de Universiteit Gent gebeurt er onderzoek naar de impact van de menopauze op de stemkwaliteit. De onderzoekers ontdekten dat je lichaamsgewicht een rol speelt.

Het is al langer bekend dat zowel mannen als vrouwen elkaars geslachtshormonen produceren: vrouwen hebben ook mannelijke hormonen, en omgekeerd. Met het ouder worden is de productie van de eigen hormonen wat minder, waardoor de andere wat meer gaan doorwegen. Zo krijgen vrouwen na de menopauze dikwijls een lagere stem dan ervoor. De toonhoogte van de stem zou met zo’n dertien hertz dalen bij vrouwen die na hun menopauze geen hormoonsupplementen innemen.

Recent is ontdekt dat ook het lichaamsgewicht een effect heeft. Dikkere vrouwen zijn minder gevoelig voor een hormoongebonden verlaging van de stem dan magere. Na de menopauze gebeurt de productie van het vrouwelijke oestrogeen vooral in de vetcellen, waardoor vrouwen met een hogere body mass index (BMI) dus meer lichaamseigen oestrogenen produceren dan slanke vrouwen.

Dun of dik, neem je hormoonsupplementen tijdens en na je overgang, dan zal de typische daling in toonhoogte jouw stem dus niet treffen.