Machu Picchu, cultuur op een bergtop

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De oude Inca’s en hun cultuur spreken tot de verbeelding. 100 jaar geleden werd in Peru de verborgen Incastad Machu Picchu ontdekt. De site is uitgegroeid tot een druk bezochte, toeristische trekpleister.

Machu Picchu werd rond 1450 gebouwd. Waarschijnlijk kozen de Inca’s deze bergtop omdat het de perfecte plaats is om de bewegingen van de zon en sterren te observeren. Er woonden een 1000-tal mensen. De site werd zo’n 100 jaar bewoond, maar waarom de inwoners plotseling verdwenen is een raadsel. De woningen, tempels, terrassen en baden zijn wonderwel bewaard gebleven.

Dat er nog zoveel van de Inca-beschaving intact is, heeft er veel mee te maken dat de site gedurende 4 eeuwen onaangeroerd bleef. Toen de Spanjaarden in de 16de eeuw Zuid-Amerika veroverden, hebben ze Machu Picchu nooit ontdekt. Op 24 juli 1911 werd de stad per ongeluk ontdekt door de Amerikaan Hiram Bingham. Die deed in de omgeving een studie naar de Inca-paden en vond bij toeval Machu Picchu.

Machu Picchu ligt in het Andesgebergte, op een hoogte van ongeveer 2400 meter, vlakbij de stad Cuzco. De plaats straalt een sacrale en spirituele energie uit. Een aantal bergen rondom Machu Picchu zijn meer dan 6000 meter hoog. Het zicht ter plekke is adembenemend.

Machu Picchu staat sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van Unesco en werd in 2007 verkozen tot één van de Zeven Nieuwe Wereldwonderen.