Maak komaf met slechte geurtjes!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Iedereen komt het wel eens tegen… kledingstukken, de koelkast of tapijt die niet meer al te fris ruiken. De vraag is natuurlijk hoe je van die vervelende geurtjes verlost kan geraken.

Er bestaan heel wat “huismiddeltjes” die dadelijk komaf maken met geurtjes. Je moet enkel goed weten in welk geval welk middel geschikt is.

Een geurtje in je kleding?

Het gebeurt wel eens dat kleding een paar seizoenen niet uit een koffer wordt gehaald of dat sommige dozen met kleding na een verhuis op zolder worden achtergelaten en pas maanden later opnieuw ontdekt worden.

Wat ook de reden is van het tijdelijke afscheid, je hebt je kleding nu herontdekt en zou een deel ervan graag opnieuw dragen maar helaas heeft de vocht zijn sporen achtergelaten en riekt je kleding niet meer fris, integendeel! Je kleding heeft op dat moment een schimmelgeur.

De oplossing hiervoor is even eenvoudig als verbazingwekkend: vodka! Ja, je hebt het goed gelezen! Deze alcohol doodt de bacteriën zonder een alcoholgeur of vlekken achter te laten. De bedoeling is om de vodka heel lichtjes met een spray over de kleding te verspreiden. Het is zeker niet de bedoeling hiermee te overdrijven! Laat je kleding daarna drogen in een ruimte die goed verlucht is en de slechte geur is verdwenen!

Geurtjes in de kasten

We hebben soms de neiging om nogal wat op te stapelen in onze kasten en rekken… De geur van chocolade, de geur van kruiden, … de opstapeling van geurtjes die samen niet noodzakelijk een aangename combinatie vormen, kunnen storend zijn en ons onaangenaam verrassen telkens we de kast opendoen.

Hiervoor is de oplossing eenvoudig. Snij een ui door en laat ze een nacht liggen in de kast. Zo zullen de sterkste geurtjes door de ui worden opgenomen zonder dat de geur van de ui zelf achterblijft. Je zal aangenaam verrast zijn door het resultaat!

Je afvalbreker verspreidt een geurtje?

Het is zeker praktisch om een afvalbreker in huis te hebben. Je kan er veel plaats mee winnen maar van geurtjes blijft je huis echter niet gespaard. Toch is de oplossing eenvoudig: geef je afvalbreker af en toe ook eens iets te eten dat lekker riekt! De schillen van citrusvruchen zoals citroen, sinaasappel bijvoorbeeld zullen de slechte geurtjes neutraliseren.

Een slecht geurtje in de diepvries

Vaak liggen er onderaan of achteraan in de diepvries nog wat onidentificeerbare zakjes of doosjes… Tijd voor een grote schoonmaak! Geef terug een beetje frisse lucht aan je diepvriezer. Maak hem volledig leeg en laat ontvriezen.

Maak de diepvries dan schoon met een mengeling van witte azijn en water. Gebruik de helft water en de helft azijn om de diepvries goed te ontsmetten en te bevrijden van salmonella of andere bacteriën die zich zouden ontwikkeld hebben. Want als er geurtje hangt, mag je er zeker van zijn dat zich ongewenst leven ontwikkelt in je dierbaar toestel.

Om af te ronden, raden we aan met een katoenen doek na te wrijven die je in puur vanille-extract gedrenkt hebt. En zo kan je diepvries er weer even tegen!

Is je tapijt niet meer zo fris?

Tapijten zijn vaak erg gegeerd door huisdieren en nemen de geur van deze vriendjes gretig op… Dan kan je nog zo vaak stofzuigen, je zal die geur er niet uit krijgen. De oplossing is gelukkig wel heel eenvoudig: strooi zuiveringszout (natriumbicarbonaat) over het tapijt en zorg dat het goed kan inwerken. Zorg er dus voor dat niemand de eerste uren op het tapijt komt. Klop het tapijt dan goed uit en klaar is kees!