Maak je tuin diervriendelijk!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

In de herfst breekt vanzelf het moment aan dat er dieren naar je tuin komen die er de komende maanden graag wat tijd doorbrengen. Het kost maar weinig tijd en moeite om je tuin diervriendelijk te maken - en zo wordt de winter veel gezelliger voor jezelf en je kleinkinderen!

Vogels en insecten

Kijk gewoon eens kritisch naar de planten die in je tuin staan. Vogels zijn namelijk dol op bessen, terwijl bijen en hommels vaak te vinden zijn op de lampenpoetser, zonnehoed en andere bloemensoorten.

Zodra het kouder wordt, komen de vogels dichterbij huis. Ze gaan nu actief op zoek naar een plek waar ook in koude jaargetijden wat te vinden is. Als je ze nu gaat voeren, heb je al snel stamgasten voor de winter. Veel vogelsoorten eten nu ook de vitaminerijke bessen uit de struiken in uw tuin. Vetbollen en pinda’s zijn in dit jaargetijde geschikt om vogels mee bij te voeren.

Insectenhotels zijn ook een waardevolle toevoeging aan je tuin. En vallen er bladeren op het gras of tussen de planten? Laat die dan gewoon liggen. Kleine insecten voelen zich heerlijk in een tuin die niet al te netjes is opgeruimd.

Egels in winterslaap

Egels zijn boeiende en nuttige dieren en daardoor een welkome gast in de meeste tuinen. Egels kun je ook vrij eenvoudig uw tuin in lokken, als je elke avond een schaaltje water en wat voer voor ze neerzet, is de kans groot dat er een egel op afkomt. Kattenvoer en wat water zijn perfect. Geef nooit melk te drinken, alleen water, want de lactose in de melk geeft ernstige darmklachten. Egels krijgen diarree van melk en zullen door uitdroging sterven.

Egels houden een winterslaap, ze kruipen dan weg in een warm holletje om te kunnen overwinteren. Zonder winterslaap kunnen egels niet overleven want ze hebben geen (geschikte) vacht die hun warm houdt, bij temperaturen lager dan 12 °C zullen ze het op den duur erg moeilijk krijgen. Worden de temperaturen nog lager en ze kunnen niet schuilen, dan zal de egel het niet overleven. Volwassen egels gaan eind november beginnen met hun winterslaap, de jonge egels stellen dit nog een maand uit en beginnen daar pas eind december mee.

Zorg voor een geschikte verblijfplaats voor de egel: een egelhuis. Dit is zelf te bouwen, maar ook kant en klaar te koop. Ruim ook niet alle bladeren op. Maak ergens in de tuin een "rommelhoekje” waar de egel zich ongestoord kan ophouden.