Maak je huis regenbestendig!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Deze tips verzamelden onze redacteuren om jouw huis klaar te maken voor de novemberregen!

Regenpijp loskoppelen

In de meeste gevallen is de regenpijp van je huis of gebouw aangesloten op de riolering. Tijdens hevige regenbuien kan daardoor de riolering overbelast raken, met alle gevolgen van dien. Door de regenpijp te ontkoppelen ontlast je niet alleen het riool. Het geeft je namelijk ook de gelegenheid om het regenwater op te vangen en te hergebruiken.

Hergebruik het water in je tuin

Zo is het mogelijk om speciale infiltratieblokken in de tuin in te graven, waardoor het water vertraagd wordt afgegeven en opgenomen door je tuin; dit betekent minder wateroverlast in je tuin.

Als je water op wil vangen in een eenvoudige regenton of een regenwater gebruikssysteem is het slim om ook te zorgen voor een overstort en voor een bladvanger.

Regenwater hergebruiken

Een regenwater gebruikssysteem is een complete installatie waarbij de regenopvang is aangesloten op systemen in huis, bijvoorbeeld de watertoevoer voor de spoelbak van het toilet of de wasmachine. Een huisinstallatie omvat alles wat nodig is; een reservoir, een pomp, aansluitingen, een toevoervoorziening en een overstort. Zo’n systeem is fantastisch, maar laat het wel aanleggen en laat je wel adviseren door een expert.

Bereid je op het onverwachte voor

Een kelder die vol regenwater loopt: je mag er niet aan denken! Toch is het een goed idee maatregelen te treffen; leg kabels e.d. hoog, gebruik geen parket of vloerbedekking (beter tegels) en plaats kwetsbare spullen hoger of op poten. Heb je een douche, toilet of wasmachine in de kelder, sluit deze dan altijd aan met een pomp en terugslagklep, om te voorkomen dat water uit het riool terug je woning in stroomt wanneer de riolering overbelast is.

Meer tips? De Vlaamse Milieumaatschappij heeft nog talrijke tips voor je. Je vindt ze hier.