Luchtvervuiling verkort levensduur al met 1 jaar

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Een betere luchtkwaliteit kan leiden tot een aanzienlijke verlenging van de levensduur over de hele wereld.

Luchtverontreiniging verkort mensenlevens met meer dan een jaar, volgens een nieuwe studie van een team van vooraanstaande milieutechnici en onderzoekers van de volksgezondheid.

Dit is de eerste keer dat gegevens over luchtverontreiniging en levensduur samen zijn bestudeerd en de wereldwijde invloed op de algehele levensverwachting werd onderzocht.

Luchtvervuiling heeft nu al impact op levensduur

De onderzoekers keken naar buitenluchtvervuiling door deeltjes (PM) kleiner dan 2,5 micron. Deze fijne deeltjes kunnen diep in de longen binnendringen en dat gaat gepaard met een verhoogd risico op hartaanvallen, beroertes, luchtwegaandoeningen en kanker. PM2.5-verontreiniging komt van elektriciteitscentrales, auto’s en vrachtwagens, branden, landbouw en industriële emissies.

"Het feit dat fijne deeltjes luchtverontreiniging moordend zijn, is al goed bekend.", zei Apte, assistent-professor aan de afdeling Civiele, Architecturale en Milieutechnologie van de Cockrell School en op het Department of Population Health van de Dell Medical School. "Wat we ontdekten is dat luchtvervuiling een zeer groot effect heeft op de overleving - gemiddeld over een jaar wereldwijd. "

In de context van andere significante verschijnselen die de overleving van de mens negatief beïnvloeden, zei Apte dat dit een groot aantal is. "In landen als India en China zou het voordeel voor ouderen van het verbeteren van de luchtkwaliteit bijzonder groot zijn. Voor een groot deel van Azië, als luchtvervuiling zou worden verwijderd als een risico voor overlijden, zouden 60-jarigen 15 tot 20 jaar oud zijn."

Een nieuw kwaliteitsmodel van de Wereldgezondheidsorganisatie bevestigt dat 92% van de wereldbevolking woont op plaatsen waar de luchtkwaliteit de limieten overschrijdt. Ongeveer 3 miljoen sterfgevallen per jaar houden verband met blootstelling aan luchtverontreiniging buitenshuis, zegt de organisatie.