Luchtvervuiling: Vlaanderen scoort niet goed

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Luchtvervuiling is een mede-oorzaak van kanker en dementie. Hoe kan jij jezelf beschermen?

De effecten van luchtvervuiling zijn steeds meer te merken in onze directe omgeving en dit is ook te zien in de gevolgen ervan op onze gezondheid. Zowel natuurlijke effecten als de menselijke invloed vergroot het aantal afvalstoffen in de lucht. Het is van belang om ons ervan bewust te zijn dat we in onze dagelijkse gewoonten hier ook aan bijdragen. Hiernaast is het goed om te weten dat we de mogelijkheid hebben om kleine aanpassingen te doen en onze eigen leefomgeving en die van anderen te verbeteren.

Vlaanderen scoort slecht

In België is de concentratie van fijnstof aan de hoge kant. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt een maximaal jaargemiddelde van 10 microgram per kubieke meter en tot op 3 piekdagen. België komt echter boven deze norm uit. De verbranding van brandstoffen, zoals benzine, gas, steenkool en Diesel veroorzaken deze concentratie in België.

Vooral Antwerpen scoort hoog in deze metingen, maar ook de rest van Vlaanderen sluit hier nauw op aan. Dit heeft onder andere te maken met de hoeveelheid verkeer in onze steden, maar ook de kolen- en oliecentrales dragen hieraan bij. Volgens de VMM scoort België over het algemeen laag op luchtkwaliteit. Luchtvervuiling vormt een verhoogd risico op ziektes zoals hart- en vaatziekten, dementie en wordt beschouwd als kankerverwekkende factor. Maar ook heeft het gevolgen voor onze gewassen, bossen en de ecologische processen. Het is daarom van belang dat we allemaal stilstaan bij ons verbruik van brandstoffen en het verbeteren van ons leefmilieu.

Wat kan jij doen om jezelf te beschermen?

Het volledig voorkomen van inademen van de schadelijke gassen is niet mogelijk, ze zijn eigenlijk altijd in de lucht aanwezig. Wel kunnen we uiteraard zoveel mogelijk maatregelen nemen om dit te beperken. Je kan bijvoorbeeld rekening houden met onderstaande tips:

- Belangrijk is om altijd te ventileren in huis. Ook al is de lucht vervuild, dat het in beweging blijft is noodzakelijk. Met filters in de ventilatiesystemen kan je een deel van de ronddwalende stoffen buiten houden. Woon je vlakbij een drukke weg, lucht dan niet tijdens de spitstijden en liever niet aan de wegkant van jouw huis.

- We zijn een dichtbevolkt land met veel auto’s. Als er door een straat minder verkeer rijdt, is de lucht er gezonder. Elke keer dat u de auto niet pakt, scheelt dat. In de auto is de lucht vaak nog ongezonder dan buiten. U zit middenin de uitlaatgassen en ademt hierdoor veel schadelijke roetdeeltjes in, vooral tijdens het filerijden.

Kies ervoor om lopend, met de fiets of openbaar vervoer naar de bakker, het stadhuis of naar vrienden te gaan. Thuiswerken en vergaderen via de telefoon stimuleert ook gezonde lucht. Als u toch de voorkeur heeft voor de auto, kies dan indien mogelijk voor een een elektrische en hybride auto. Koop in geen geval een dieselauto. Check daarnaast regelmatig uw bandenspanning. Hoe beter de spanning, hoe minder fijnstof vrijkomt.

- Sommigen vinden het prettig om een fijnstofmasker te dragen in steden met druk verkeer of in gebieden waar meer smog hangt. Als je last hebt van longziekten, is dit zelfs belangrijk!