Lichttherapie voor een goed humeur

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

10 tot 15 % van de bevolking uit de Benelux zou last hebben van seizoensdepressie. Deze groep bestaat uit 75% vrouwen en 25% mannen. Om dit winterdipje te vermijden, is er een eenvoudige en efficiënte oplossing: lichttherapie. Door het gebrek aan licht in de winter kan onze biologische klok ontregeld raken dus door het lichaam licht te bieden, kunnen we de hele winter door in vorm blijven.

Lichttherapie

Ons lichaam heeft van nature nood aan licht. Zonlicht is een bron van energie die in de winter niet altijd voldoende aanwezig is en daardoor krijgen heel wat mensen af te rekenen met een winterdip. Het is de hypothalamus die in de hersenen het zonnelicht opvangt. Als de hoeveelheid zonnelicht echter te klein is, kan lichttherapie dit tekort aanvullen. Zo is het mogelijk om ook in de winter in evenwicht te blijven.

Dankzij lichttherapie kunnen ook een aantal slaapproblemen aangepakt worden. Hoe ouder men wordt, hoe meer de slaapfases vervroegen: men is veel vroeger moe maar wordt ook veel vroeger wakker. Door om 17u een sessie lichttherapie in te bouwen, kan de slaapfase opgeschoven worden naar de nacht.

Iedere kleur heeft zijn functie

Iedere kleur heeft een andere functie en een invloed op onze gemoedstoestand. Daarom is het mogelijk om kleuren te combineren met lichttherapie. Verschillende kleuren kunnen ook gecombineerd worden.

Geel zorgt voor vreugde, humor, licht, persoonlijke kracht, logisch denkvermogen en creativiteit. Oranje stimuleert plezier, optimisme, enthousiasme, het uitdrukken van emoties. Rood geeft energie, vitaliteit, temperament, stabiliteit, spontane reacties. Paars stimuleert de intuitie, het verbeeldingsvermogen. Groen brengt evenwicht, harmonie, communicatie en zelfaanvaarding.

Lichttherapie in de sauna

Op de markt van de sauna’s bestaat nu ook de mogelijkheid om de werking van de sauna te combineren met lichttherapie. Het merk InfraSense stelt een aantal innoverende producten voor, zowel voor privegebruik als voor kuurcentra.

Het centrum Thermae Boetfort, een kuuroord in de rand van Brussel (Melsbroek) beschikt bijvoorbeeld over lichttherapie in de sauna en in combinatie met een ontspannend bad. Het ontspannend effect wordt zo versterkt en je kan er dus tegelijkertijd genieten van de positieve effecten van kleur, licht en ontspanning. Door het dimlicht is de sfeer in de sauna bovendien intiemer.

Meer weten

Lichttherapie in kuurcentra: curiasauna en lichtbad in de thermen Boetfort, Melsbroek.