Leren beleggen: wat zijn brokers?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wil je leren beleggen? Dan is het belangrijk om de rol van brokers te begrijpen.

Wat zijn brokers?

Je kan brokers beschouwen als de ‘makelaars’ van de beurs. Ze zorgen ervoor dat je als belegger op de beurs kan handelen. Want dat kan je als particulier niet zomaar doen. Alleen bedrijven die verbonden zijn aan de beurs mogen op de beurs handelen.

Brokers brengen de verkoper en de koper bij elkaar en krijgen voor deze service een commissie.

Als gevolg van de dalende interesten, het verlies aan vertrouwen in de grootbanken en het elitaire karakter van de vermogensbeheerders, kiezen beleggers steeds vaker voor een online broker.

Online broker versus gewone broker

Online brokers hebben vaak minder mensen in dienst dan gewone brokers. Het online beleggen gaat via IT-omgevingen, waardoor ze veel kosten drukken en vaak een kleinere commissie vragen. Online brokers bieden alle koersen ‘real time’ aan aan hun klanten.

De gewone brokers die aan banken verbonden zijn, bieden over het algemeen meer service en je hebt er een veel persoonlijker contact mee.

Hoe een broker kiezen?

Mensen hebben vaak de neiging om in zee te gaan met de beleggingsadviseur van hun bank. Het loont om eens verder te kijken. Wil je een online broker selecteren, check dan zeker zijn betrouwbaarheid. Verdiep je in de aangeboden diensten en de kosten die aangerekend worden voor de verschillende transacties. Op een aantal websites en internetfora worden brokers vergeleken. Je kan bijvoorbeeld terecht op www.brokertarieven.be en www.leerzelfbeleggen.com.

Neem voldoende tijd om alle opties te bekijken als je op zoek bent naar een broker.