Lekkers uit eigen land

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wij Belgen kunnen trots zijn op een heel aantal streekproducten. Om van te watertanden! Vaak zit er ook nog een boeiend verhaal achter. Spijtig genoeg zijn veel van die producten, én hun historie, veel te weinig bekend.

Al smout uit de Kempen geproefd? Het was niet alleen de boter van de arme man, maar werd ook gebruikt als bewaarmiddel voor vers vlees en zelfs als zalf. Smout is ideaal als bakmiddel. Voor op de boterham strooi je er nog wat zout op en/of bruine suiker, pure nostalgie.

Wie kent de Oost-Vlaamse sneeuwballen? Een typisch snoepje dat je vroeger op de toog van bijna elke dorpswinkel kon vinden. De sneeuwbal, luchtig geklopte margarine omhuld met chocolade en bepoederd met bloedsuiker, smelt als sneeuw in de mond.

Op de website www.streekproduct.be vind je vergeten gastronomisch erfgoed en befaamd lokaal lekkers. Allemaal erkende streekproducten. Avelgemse perentaart, Brabants grondwitloof, Pensen uit het Pajottenland, Zuid-Limburgse schuimwijn, Poperingse hopscheuten, de lijst is lang. Ga er eens kijken en ontdek ook de recepten, met streekproducten natuurlijk!