Last van je hart (zonder het te merken)?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Eén Belg op vier zal ooit last hebben van voorkamerfibrilatie, wat hartritmestoornissen en trombose veroorzaakt. Hoe kan jij dat voorkomen?

Eén Belg op vier zal ooit last hebben van voorkamerfibrillatie, een aandoening waarbij het hart op hol slaat en niet meer regelmatig klopt. De stoornis komt vooral voor bij 40-plussers, en vervijfvoudigt het risico op een trombose of beroerte. Eén op drie patiënten heeft echter helemaal geen klachten.

Wat is voorkamerfibrillatie?

Het hart is een spier die in rust ongeveer 70 maal per minuut samentrekt om het bloed in het lichaam rond te pompen. Het normale hartritme is regelmatig en ligt gemiddeld tussen de 50 en 100 slagen per minuut. Voorkamerfibrillatie (VKF) is de meest voorkomende hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat en zeer onregelmatig begint te kloppen. Dit verhoogt het risico op hartfalen en op de vorming van bloedklonters die een trombose of beroerte kunnen veroorzaken.

Hoe stelt men de diagnose van voorkamerfibrillatie?

Een hartfilmpje of elektrocardiogram (ECG) is het meest eenvoudige en efficiënte onderzoek, maar dit betreft slechts een momentopname van de elektrische hartactiviteit die hiermee wordt opgemeten. Omdat het gekend is dat voorkamerfibrillatie bij sommigen slechts af en toe opkomt, is het nuttig om uw hartritme zelf te controleren door het nemen van uw polsslag.

Hoe meet u uw polsslag?

Plaats in rust 3 vingers op de gestrekte pols van de andere hand, tussen de pees van de duim en de zijkant van het polsbeen en oefen een lichte druk uit. Tel dan het aantal slagen gedurende 30 seconden en verdubbel dit om het aantal slagen per minuut te verkrijgen. Het normale ritme ligt tussen de 50 en 100 slagen per minuut.

Vraag advies en informatie aan uw huisarts!

Wanneer dient u uw arts te contacteren?

- Indien uw polsslag in rust trager is dan 40 slagen per minuut of sneller dan 120 per minuut.

- Indien uw polsslag onregelmatig is: soms snelle, soms trage slagen.

- Indien uw hartkloppingen gepaard gaan met klachten van bijvoorbeeld duizeligheid, ademhalingsmoeilijkheden, pijn in de borst, kortademigheid...