Langer leven zonder teelballen?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Een onderzoek uit Korea beweert dat gecastreerde mannen langer leven...

Bizar nieuws uit Koreaanse hoek: na een onderzoek dat meer dan vijf eeuwen duurde, ontdekte men dat mannen hun leven met 14 tot 19 jaar kunnen verlengen wanneer ze geen teelballen hebben.

Gecastreerde jongens in Korea verloren hun teelballen vaak door ongevallen, meestal een hondenbeet. Maar er waren ook een pak jonge knapen die bewust een castratie ondergingen om toegang tot het koninklijke gezelschap te krijgen. De Eunuchs, of gecastreerde mannen, mochten trouwen en kinderen adopteren.

De levens van 81 eunuchs werden aan een diepgaand onderzoek onderworpen. Drie van hen werden ouder dan 100 en alles samen werden ze 14 tot 19 jaar ouder dan andere mannen. Het leven aan het hof zou er niks mee te maken hebben, want de mannelijke leden van de keizerlijke familie werden amper vijftig jaar.

De Eunuchs leefden opvallend langer dan mannen met teelballen. Mannelijke sekshormonen zouden dus ook verantwoordelijk kunnen zijn voor het inkorten van mannenlevens.

Castratie komt in de westerse samenleving bijna alleen nog voor wanneer er zeer dringende medische redenen zijn. Het verwijderen van de testikels om kanker in de zaadbal te bestrijden en uitzaaiingen te voorkomen wordt echter geen castratie genoemd maar orchidectomie. Bij de operatie worden de zaadballen zelf niet weggehaald. Door een operatie worden de zaadballen met het hormoonproducerende weefsel verwijderd.

Bij transseksuelen is castratie in een aantal landen een voorwaarde van de overheid om officieel van geslacht te mogen veranderen.

Chemische castratie is het gebruik van medicijnen om de werking tegen te gaan van de hormonen die door de teelballen worden afgegeven. Castratie heeft naast onvruchtbaarheid nog andere ingrijpende gevolgen voor de gecastreerde, doordat naast de productie van geslachtscellen ook die van een aantal hormonen wegvalt: bij mannen van het testosteron. Hierdoor nemen bij mannen bijvoorbeeld het libido en de agressie af, maar het is niet vastegesteld of men hierdoor ook langer leeft.