Langer leven in de stad

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Men zegt dat stadsmensen ongezonder zijn dan mensen op het platteland. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn...

Mensen die in een groene omgeving wonen, worden ouder, ontdekte Richard Mitchell van de universiteit van Glasgow. Dat klinkt logisch; keer op keer blijkt uit onderzoek dat mensen in een groene omgeving minder stress en een lagere bloeddruk hebben. En inderdaad, Belgen die in de grote steden wonen, sterven jonger dan Belgen op het platteland. Maar dat blijkt niet voor alle steden te gelden.

Zo becijferde het New York City Department of Health in 2006 dat mensen in hun stad langer leven dan in de meeste rurale gebieden. Volgens de onderzoekers komt dat doordat de meeste New Yorkers geen auto hebben. Ze doen alles te voet of met de metro, waardoor ze veel trappen lopen. Op elke straathoek staan biologische supermarkten en yogastudio’s, de stad telt veel parken, roken is bijna overal verboden en er is zoveel vermaak dat binnenblijven en tv-kijken er niet bij is. In een stad wonen hoeft dus helemaal niet ongezond te zijn, als ze maar uitnodigt tot gezond gedrag.

Kijk dus maar eens of er op loopafstand winkels, parken, sportscholen en ontmoetingscentra zijn. Dat helpt om langer te leven!