Lach je zorgen weg!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Het klinkt als een cliche, maar wetenschappers bewijzen dat het werkt!

Ooit moeite gehad om te onthouden waar je net je sleutels hebt achtergelaten? Lach het weg! Nieuw onderzoek suggereert dat humor het kortetermijngeheugen bij oudere volwassenen kan verbeteren.

In een recente kleine studie aan de Loma Linda University in Zuid-Californië, keken 20 gezonde, oudere volwassenen 20 minuten lang naar een grappige video, terwijl een controlegroep rustig zat zonder video. Daarna voerden ze geheugentests uit en lieten speekselmonsters analyseren op stresshormonen.

Je hebt het geraden; degenen die de 20 minuten weg moesten lachen met de grappige video scoorden beter op korte-termijn geheugentesten, aldus onderzoekers. En speekspiegels van het stresshormoon cortisol - een soort geheugenvijand - waren in de humorgroep aanzienlijk afgenomen.

Kortetermijngeheugen wordt beter als we lachen!

"Leervermogen en uitgestelde herinnering worden uitdagender naarmate we ouder worden", zeggen de wetenschappers. "Lachen met vrienden of zelfs 20 minuten humor op tv kijken, zoals ik dagelijks doe, helpt me om met mijn dagelijkse stressoren om te gaan." Hoe minder stress je hebt, zeiden de onderzoekers, hoe beter je geheugen. Het werkt als volgt: humor vermindert stresshormonen, verlaagt je bloeddruk en verhoogt je gemoedstoestand.

Lachen - of gewoon genieten van wat humor - verhoogt endorfines, waardoor dopamine naar de hersenen wordt gestuurd om een ​​gevoel van plezier en beloning te geven. Dat maakt het immuunsysteem op zijn beurt weer beter en verandert de activiteit van de hersengolven in de richting van wat een "gamma-frequentie" wordt genoemd, waardoor het geheugen en de herinnering worden hersteld.

Wilt u uw stressniveaus verlagen? "Begin met meer dagelijks te lachen," zeggen de Californische wetenschappers. "Het zal je levenskwaliteit verbeteren."