Kruidengeneesmiddelen gegarandeerd veilig

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Zweer jij bij de kruidengeneeskunde? Sinds 1 mei 2011 mogen traditionele kruidengeneesmiddelen alleen nog verkocht worden als ze officieel erkend zijn.

Producenten die een traditioneel kruidengeneesmiddel willen laten registreren, moeten kunnen bewijzen dat hun product niet schadelijk is. Bovendien moeten ze bewijzen dat het product al minstens 30 jaar veilig wordt gebruikt, waarvan 15 jaar in de Europese Unie.

Omdat dit soort geneesmiddelen al ’van oudsher’ wordt gebruikt, voorziet de Europese richtlijn in een vereenvoudigde vergunningsprocedure vergeleken met gewone medicatie. Maar deze vereenvoudigde procedure garandeert wel dat de kruidengeneesmiddelen veilig en werkzaam zijn.

De richtlijn kwam er na problemen met Chinese kruiden die zouden helpen om te vermageren maar die soms nierschade bleken te veroorzaken. Consumenten denken soms ten onrechte dat planten niet gevaarlijk kunnen zijn.

De regels gelden trouwens alleen voor geneesmiddelen die bij de apotheker worden verkocht. Daarnaast zijn er ook voedingssupplementen die in warenhuizen of biowinkels mogen worden verkocht. Die mogen alleen ’gezondheidsbeweringen’ op de verpakking dragen, geen medische beweringen. Ook die gezondheidsbeweringen zijn aan strenge regels onderworpen.