Kraantjeswater of flessenwater?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Hoe gezond is kraantjeswater? En is flessenwater echt rijker aan mineralen?

Een Duitse wetenschappelijke studie kwam vorige week tot overtuigende resultaten; flessenwater is zelden gezonder dan kraantjeswater. Met andere woorden; het kraantjeswater in onze regio’s wordt erg goed in de gaten gehouden en biedt net zoveel mineralen als flessenwater!

De Duitse wetenschappers onderzochten 30 verschillende merken water uit flessen en kwamen tot de vaststelling dat kraantjeswater net zo gezond is. Flessenwater is duur en overbodig, concluderen ze. In tegendeel; ook in flessenwater bleken verontreinigende stoffen te zitten. Bij enkele Franse merken vonden de onderzoekers het aandeel chemische stoffen in het water zelfs bedenkelijk voor zwakkere senioren.

Grote, bekende merken als Vittel, Evian en Volvic werden ook onderzocht en bleken maar net zoveel mineralen te bevatten als kraantjeswater. Voor Contrex bleek wel erg veel mineralstoffen in vergelijking met kraantjeswater te bevatten. Daarenboven mogen we niet vergeten dat de meeste flessen water uit plastic geproduceerd worden, waar steeds meer vragen over gesteld worden. Hoeveel verontreiniging gaat van de plastic fles naar het water wat we drinken?

Testaankoop testte het water in Vlaanderen

Jaren geleden deed Testaankoop een soortgelijke test in Vlaanderen. Leidingwater is niet alleen 50 tot 200 keer goedkoper dan flessenwater, het is ook veilig, gezond en lekker, besloot Test-Aankoop. De organisatie vond in zijn laatste test van leidingwater noch pesticiden of schadelijke hoeveelheden nitraten, noch sporen van de zogenaamd “nieuwe” vervuilers zoals hormonen, antibioticaresiduen en andere reststoffen van geneesmiddelen terug.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verbaast zich dan ook dat alsnog veel West-Europeanen de voorkeur geven aan gebotteld water: “In West-Europa is flessenwater meestal niet beter, en soms zelfs slechter van kwaliteit dan leidingwater.” Nergens anders in de wereld is het kraanwater zo goed van smaak en van uitstekende kwaliteit als in de meeste West-Europese landen.