Kopje koffie tegen geheugenverlies

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Hoe heet de buurvrouw toch weer? En dat plaatsje waar we zo’n leuke vakantie hadden? Koffie helpt!

Het is algemeen bekend dat cafeïne een positieve uitwerking heeft op cognitieve functies, maar wetenschappers ontdekten nu dat het vooral invloed heeft op het versterken van herinneringen. Wetenschappers aan de John Hopkins universiteit. stelden vast dat herinneringen die kort na inname van cafeïne worden aangemaakt, minder snel verdwijnen.

Experimenten

De wetenschappers voerden een experiment uit met twee groepen. De proefpersonen in de eerste groep kregen een placebo, de personen in de tweede groep een cafeïnepil. Vervolgens moesten de proefpersonen verschillende afbeeldingen onthouden. De eerste reeks afbeeldingen kregen de personen een uur na inname van de pil te zien, de tweede reeks drie uur later en de laatste serie een dag later. Uit de experimenten blijkt dat cafeïnegebruikers foto’s herkennen, die erg lijken op eerder getoonde foto’s, ook al zijn ze niet exact identiek. Dit is een lastige taak, omdat het brein makkelijker exact dezelfde foto’s herkent dan foto’s die heel veel op elkaar lijken.

Alzheimer

“De volgende stap is te achterhalen hoe cafeïne de hersenen op deze manier beïnvloedt en kan beschermen tegen alzheimer”, vertellen de wetenschappers.

Mensen die dagelijks vijf koppen koffie drinken, zouden minder kans op Alzheimer hebben. Muizen met geheugenproblemen die dagelijks caffeine in hun dieet kregen, gingen minder snel achteruit dan muizen die geen caffeine kregen, en ook minder hersenletsels hadden die wijzen op Alzheimer. Ook werd vastgesteld dat normale muizen die levenslang caffeine kregen, minder geheugenproblemen ontwikkelden. De hoeveelheid caffeine die de muizen kregen kwam bij mensen ongeveer overeen met 5 koppen koffie.

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat koffie helpt bij ouderen met geheugenproblemen. Mensen ouder dan 65 jaar met een hogere concentratie cafeïne in het bloed ontwikkelen normaal twee tot vier jaar later vergelijkbare Alzheimer als mensen met een lagere concentratie.

De onderzoekers van de Universiteit van South Florida schrijven: “Blijf koffie drinken, er is geen reden om te stoppen met koffie als je geheugenproblemen ondervindt. Het is om meerdere redenen eveneens goed dat mensen tussen de dertig en veertig jaar beginnen met het drinken van koffie. Daarbij is een gemiddelde van drie koppen per dag bijvoorbeeld in de ochtend na het eten van het ontbijt een goed uitgangspunt”.