Kopen op het internet: wanneer is het veilig?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Meer en meer mensen kopen producten aan op het internet. Maar is het wel altijd veilig om te betalen via internet? En hoe weet je of de site waar je iets wilt kopen wel te vertrouwen is?

Louche zaak, of degelijke winkel?

Eigenlijk zijn internet-winkels niet zo verschillend van ’echte winkels’. Je kan kiezen uit het - vaak ruime - aanbod aan producten en je kan er af en toe interessante koopjes doen.

Meestal zijn ze betrouwbaar, al is de ene wat professioneler dan de andere. Maar af en toe zitten er echte oplichters tussen. Je kijkt best even na of de naam van de winkel juist gespeld is in het web-adres (bovenaan in je internet-browser). Check of er duidelijke contactgegevens vermeld staan op de site (een adres, ondernemingsnummer, e-mail, ...). Surf wat rond in de winkel: is de site consistent opgebouwd, wordt er duidelijke informatie over de producten uit het gamma gegeven, wordt de bestelprocedure duidelijk uitgelegd, is er een helpdesk waar je je naar kan richten, ...

Er bestaan een aantal kwaliteitslabels, zoals BeCommerce en Banxafe. Deze geven bijkomende garanties aan de klanten. Dat wil echter niet zeggen dat sites zonder deze labels per definitie onbetrouwbaar zouden zijn.

Als je twijfelt over de betrouwbaarheid van een webwinkel, kan je gerust even zoeken naar ervaringen die andere surfers gehad hebben met deze site. Als die onbetrouwbaar is, vind je meestal getuigenissen die je hiervoor waarschuwen.

Betalen

Het meest kritische moment van een online aankoop, is natuurlijk het moment van de betaling. Hier zijn eveneens een paar duidelijk indicaties die je vertellen of het om een ernstige webwinkel gaat of niet. Check of je kan betalen via een beveiligde site: dit is te herkennen aan een internetadres dat begint met https://www.... Meestal zie je ook een hangslotje of een sleuteltje onderaan je browser-venster.

Verder gebruikt een degelijke site enkel betrouwbare betalingsmiddelen: Visa, MasterCard, American Express geven geen contract aan malafide zaken. Betalingen met zo’n kredietkaart zijn in de regel dus te vertrouwen. Daarenboven draai je niet zelf op voor frauduleus gebruik van je kredietkaart. Daar moet de uitgever van de kredietkaart de gevolgen van dragen.

Tenslotte: koop niets op een site die enkel betalingen via een geldtransfertsysteem (zoals Western Union of Moneygram) aanbiedt.

Online winkelen: de eerste stapjes

Wie graag eens iets op internet zou kopen, maar niet zeker is hoe zoiets eraan toegaat, kan naar www.infoshopping.be surfen. Op deze website van de overheid kan je oefenen op een internet-aankoop (zonder echt iets te kopen). Een aanrader voor wie zonder risico online wil proberen te shoppen.