Waarom is het koolhydraatarm dieet zo gezond voor 50+?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Een koolhydraatarm dieet helpt je niet alleen afvallen maar ook gezonder worden?

We hebben verschillende redenen om een koolhydraatarm dieet te volgen.

Het zou gezond zijn en helpen bij het afvallen. Daarenboven is het koolhydraatarm dieet het meest effectieve, gezonde en makkelijkst vol te houden dieet dat er bestaat. Je hoeft jezelf dus niet uit te hongeren om af te vallen. Er is heel veel dat je wel gewoon mag eten, alleen geen brood, pasta, rijst, aardappels, snoep, koek, frisdrank en kant-en-klare producten.

Nu blijkt dat ook bij diabetes het kan helpen een dieet te volgen met minder koolhydraten.

Diabetes en het koolhydraatarm dieet

Om de effecten van een koolhydraatarm/eiwitwitrijk dieet bij diabetes type 1 te achterhalen, namen onderzoekers van het Amerikaanse Boston Children’s Hospital vragenlijsten af.

Dat deden ze bij 138 mensen uit de Verenigde Staten, Canada, Europa en Australië die de FacebookpaginaTypeOneGrit volgen. Die pagina richt zich op koolhydraatarm eten bij diabetes. Bijna de helft van de invullers was ouder van een kind met diabetes type 1.

Deze mensen aten gemiddeld 36 gram koolhydraten per dag, dat is ongeveer 5% van de dagelijkse calorieën die iemand binnenkrijgt. Voeding is ‘koolhydraatarm’ als je 40-70 gram koolhydraten per dag eet, of minder dan 10% van je dagelijkse calorieën. De personen die minimaal twee jaar dit koolhydraatarme en eiwitrijke dieet volgden, hadden uitzonderlijke goede bloedsuikerwaarden.

Deze personen moesten ook minder vaak naar het ziekenhuis. Dat was onder andere omdat ernstige hypo’s en diabetische ketoacidose minder voorkwamen. Ook hadden de deelnemers minder insuline nodig dan gemiddeld.

Raadpleeg je arts

Wanneer je minder koolhydraten gaat eten en gewicht verliest, dan kan het zijn dat je minder medicijnen of insuline nodig hebt. Medicijnen afbouwen doe je wel altijd in overleg met je arts.