Kim Gevaert tegen zwerfvuil

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Iedereen weet dat we zorg moeten dragen voor de natuur. Toch nemen heel wat mensen het niet zo nauw. Dat is duidelijk als je ziet hoeveel zwerfvuil er her en der ligt. Tijd voor actie!

Delhaize en Brico zijn zich bewust is van het zwerfvuilprobleem en willen er samen met alle Belgen iets aan doen. Daarom organiseren ze een nationaal opruimweekend onder het motto ’What’s up? Clean up!’. Op 24 en 25 maart zie je overal in België natuurbewuste vrijwilligers aan de slag om zwerfvuil op te ruimen.

Gevaert gezicht van de actie

Kim Gevaert, die we kennen van haar wereldprestaties als sprintster, is ambassadrice van het project. Haar boodschap: “Laat we onze omgeving een grondige poetsbeurt geven, om zo van België een nog mooiere plek te maken.” Of, om het nog grootser te zien: we hebben maar één planeet, dus we kunnen er maar beter zorg voor dragen!

17.122 vrijwilligers aan de slag

Verspreid over heel België hebben 17.122 vrijwilligers zich geëngageerd om mee te doen, en dat in groepen van minstens 5 deelnemers. Buurten hebben zich verenigd, verenigingen schreven zich in en vriendengroepen kozen ervoor om eens ‘iets anders’ te doen! De inschrijvingen zijn ondertussen afgesloten, maar het is natuurlijk niet verboden om op eigen houtje mee zwerfvuil te verzamelen.

De groepen die ingeschreven zijn mogen bij Delhaize of Brico een schoonmaakkit gaan ophalen, met daarin fluovestjes, handschoenen en een brochure over sorteren en veiligheid. Alle opruimers gebruiken afvalzakken van hun eigen gemeente, en verzamelen het zwerfvuil gesorteerd per soort afval.

Na afloop van de opruimactie sturen de deelnemers een foto door met hun verzamelde afval. In ruil voor al die noeste arbeid krijgen ze aankoopbons. Ze kunnen er ook voor kiezen om hun bedrag aan Natuurpunt te schenken. In dat laatste geval is de natuur er dus dubbel bij gebaat!