Kies je huisdier

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Honden en katten, dat zijn de typische huisdieren. Sommige mensen maken een minder evidente keuze en nemen een lama of een hert onder hun hoede.

Wil je een huisdier houden? Hou er dan rekening mee dat niet alle soorten geschikt zijn als gezelschapsdier. Zo zijn er dieren die een bijzondere verzorging of voeding nodig hebben. Andere soorten zijn dan weer te gevaarlijk. De sultan van Oman mag dan wel een tijger als huisdier hebben, in België is dat verboden! Voor dierentuinen gelden natuurlijk aparte regels.

Test je dierenkennis!

Wist je dat er een lijst bestaat van alle zoogdieren die als gezelschapsdier gehouden mogen worden? Deze zogenaamde ‘positieve lijst’ werd door onze overheid opgesteld. Ken jij al deze diersoorten??

- Bennett’s wallabie (zie foto)
- Hond
- Kat
- Fret
- Ezel (gedomesticeerde vorm)
- Muildier (kruising tussen ezel en paard)
- Paard
- Muilezel (kruising tussen paard en ezel)
- Varken
- Lama (gedomesticeerde vorm)
- Guanaco
- Alpaca (gedomesticeerde vorm)
- Axishert
- Edelhert
- Sikahert
- Damhert
- Huisrund
- Aziatische buffel (gedomesticeerde vorm)
- Geit (gedomesticeerde vorm)
- Steenbok
- Wild schaap
- Schaap (gedomesticeerde vorm)
- Zwartstaartprairiehond
- Aziatische gestreepte grondeekhoorn
- Oostelijke wangzakeekhoorn
- Chinese dwerghamster
- Goudhamster
- Campbells dwerghamster
- Roborovski dwerghamster
- Dzjoengaarse dwerghamster
- Mara (zie foto)
- Echte renmuizen
- Woestijnmuizen
- Stekelmuis
- Dwergmuis
- Afrikaanse dwergmuis
- Huismuis (kweekvormen)
- Bruine rat (kweekvormen)
- Chinchilla (kweekvormen)
- Cavia
- Degoe (zie foto)
- Konijn

Wat met vogels, vissen, ...?

Voor reptielen werkt de overheid ook aan zo’n lijst. Welke vogels, vissen en amfibieën je mag houden is nog niet beperkt door de Belgische wetgeving.

Maar dat wil niet zeggen dat je alle exotische dieren zomaar in huis mag halen. Zo krijgen landschildpadden bijvoorbeeld een microchip, en mogen ze alleen verkocht worden met een CITES-certificaat waarop hun identificatienummer staat (CITES = the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora).

Welke zorgen heeft je huisdier nodig?

Voor je een dier in huis haalt, denk je best eerst grondig na over de praktische kant. Heb je de nodige ruimte? Wat eet zo’n dier? Hoeveel gaat dat kosten? Hoe vaak moet ik naar de dierenarts?

Denk er ook aan dat er met huisdieren altijd onvoorziene omstandigheden kunnen gebeuren! De hond die aan de deurstijlen knabbelt, de kat die drie nachten wegblijft, konijnen die plots een nest jongen blijken te hebben. Of misschien blijken de kleinkinderen wel allergisch te zijn aan die schattige goudhamsters die je in huis haalde. Je moet flexibel genoeg zijn om hier mee om te kunnen.

Veiligheid in huis

Je huis moet niet allen veilig zijn voor de mensen die er wonen, ook onze huisdieren verdienen een veilige omgeving! Jammer genoeg zijn er in huis heel wat gevaren waar je huisdier zich totaal niet van bewust is! Doe al wat je kan om ongelukken te voorkomen:

- Zet alle huishoudproducten veilig weg. Laat poetsproducten niet open staan, en laat je huisdier niet over het gras lopen als dat net behandeld is tegen onkruid.
- Check of er geen giftige planten in je tuin staan. Zo kan je het konijnenhok best niet naast klimop zetten. Pas ook op met taxus. Ook binnenhuisplanten kunnen giftig zijn.
- Laat zo weinig mogelijk voorwerpen rondslingeren, want die kunnen wel eens in de maag van je huisdier belanden. Touw of wollen draden zijn bijvoorbeeld best gevaarlijk voor katten. In het beste geval raken huisdieren die vreemde voorwerpen kwijt via hun ontlasting, maar ze kunnen ook vast komen te zitten in maag of darm.

Op reis met je huisdier

Iets waar je zeker ook op voorhand aan moet denken, is wat je met je huisdier gaat doen als je op reis gaat. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar het aantal ‘gedumpte dieren’ toont toch aan dat veel mensen hier te weinig rekening mee houden.

Informeer bij dierenhotels in de buurt naar hun voorwaarden. Of neem je je huisdier mee op reis? Afhankelijk van je bestemming zijn er bepaalde regels. Bovendien is er vaak een verschil tussen de heen- en de terugreis.


Als alle praktische bedenkingen toch geen bezwaar vormen, dan ben je er klaar voor! Kies een huisdier dat bij je past en de kans is groot dat je er fijn gezelschap aan zal hebben!