Kan water slecht worden?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Waarom staat er op flessenwater een vervaldatum?

In principe is water heel lang houdbaar. Een fles water kan jaren goed blijven. Pas als we water transporteren, bewaren of verwarmen, wordt het negatief beïnvloed.

Door aan de flessen te drinken, komt er speeksel vrij dat voor bacteriegroei zorgt in de fles. Als er bacteriën in het water zitten, merken we dat aan de geur. Een flesje water in je auto waar je reeds van dronk, kan onaangenaam ruiken. Je weet dan meteen dat je er beter niet meer van drinkt.

Als je een flesje hergebruikt, moet je het daarom steeds uitspoelen met afwasmiddel. Maar afwasmiddel introduceert, net als speeksel, een bron van voedingsstoffen voor bacteriën. Binnen één tot twee dagen kunnen al voldoende bacteriën in het water zijn gaan groeien. Water in een hergebruikte fles moet je dus meteen uitdrinken.

Temperatuur heeft ook invloed op de kwaliteit van het water. Uit een warm geworden waterfles in de auto kan wel worden gedronken, maar er zitten risico’s aan. Als water warm wordt, vermeerderen eventuele schadelijke bacteriën zich. Voor gezonde mensen kunnen deze niet veel kwaad. Het kan wel bedreigend zijn voor mensen met een verzwakt immuunsysteem en voor ouderen.

Gewoon leidingwater is trouwens het veiligst, omdat het onder veel strengere wetgeving valt dan gebotteld water dat je in de winkel koopt. Drink geen warm leidingwater! Wat gebeurt er met een flesje water dat over datum is?

Niets. Op een flesje water staat wel een houdbaarheidsdatum. Maar ook daarna is het nog drinkbaar. De houdbaarheidsdatum is er omdat de wet voorschrijft dat er een minimale houdbaarheidsdatum op de etiketten van levensmiddelen moet staan. Daarna mag een producent het op eigen risico nog wel verkopen. Zolang het product maar dezelfde eigenschappen behoudt. Voor afgesloten flesjes water geldt dat kleur, geur en smaak intact blijft.