Kan je op latere leeftijd hooikoorts krijgen?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

In de overgang krijg je opeens ook te maken met hooikoorts? Of is dit toch wat anders?

Er bestaat geen uiterste leeftijd waarop allergieen kunnen ontwikkelen; hooikoorts is niets meer of minder dan een allergie. Dus ja, je kan hooikoorts op latere leeftijd ontwikkelen.

Hooikoorts is eigenlijk een naam die gebruikt wordt voor een overgevoeligheid of allergie (overdreven reactie op bepaalde prikkels) voor bepaalde stoffen die in de lucht voorkomen in bepaalde perioden van het jaar. Voorbeelden zijn pollen van bomen als berk, struiken als hazelaar, of grassen. Iemand die hier allergisch voor is, reageert met niezen en tranende en jeukende ogen.

Hooikoorts ontstaat waarschijnlijk door blootstelling aan zo’n stof bij mensen die een genetisch verhoogde gevoeligheid hebben voor het ontwikkelen van hooikoorts. Mensen met hooikoorts hebben ook vaker andere ziekten die met een overdreven reactie op omgevingsfactoren te maken hebben, zoals astma.

Zo kan het gebeuren dat iemand op zijn 65ste allergisch wordt voor de pollen van gras waar hij al zijn hele leven mee in contact komt, maar waarvan hij nu plots met een bijzonder grote lading af te rekenen krijgt.

In de familie van iemand met hooikoorts of astma komen deze ziekten ook vaker voor dan bij niet genetisch-belaste families. De erfelijke aanleg om het te ontwikkelen speelt dus een rol, maar je moet wel eerst blootgesteld zijn geweest aan bijvoorbeeld berkenpollen om de allergie ervoor te ontwikkelen. Het kan zijn dat iemand bij blootstelling hooikoorts voor pollen ontwikkelt, na eerst normaal (niet allergisch) te hebben gereageerd. Mensen die hooikoorts hebben ontwikkeld voor bijvoorbeeld berkenpollen kunnen daar dus ook heel verschillend op reageren, en in de loop der jaren kan bij een persoon de reactie ook veranderen. Dit kan te maken hebben met veranderde hoeveelheid blootstelling, of gewenning aan de blootstelling.

Overgang

Allergieën kunnen tijdens de overgang opeens de kop opsteken, al is het een veel minder bekend overgangssymptoom dan de veelgehoorde opvliegers, pijnlijke gewrichten, urineverlies, gewichtstoename, oververmoeidheid, libidoverlies enzovoort. En misschien leg je ook niet meteen het verband met de (naderende) menopauze wanneer een allergische aandoening als hooikoorts opeens je pad kruist of je allergische reageert op bijvoorbeeld cosmetica of bepaalde voedingsmiddelen. De hormonale veranderingen ofwel disbalans kunnen nauw samenhangen met je allergische reacties.