Kalknagels. Hoe raak je ervan af?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Kalknagels of schimmelnagels zijn erg hardnekkig. Hoe geraak je er het snelst van af?

Een schimmelnagel is een schimmelinfectie van één of meerder nagels van de voeten en/of handen. Men spreekt ook wel van “kalknagels”. Het is een ontsierende aandoening, die soms zelfs een beetje pijnlijk is. Vaak zijn de teennagels het ergst besmet, maar de schimmels weten ook de nagels van de handen te vinden.

De infectie kan ontstaan door:

- een schimmelinfectie aan de voeten (opgelopen tijdens het sporten, zwemmen of in de sauna);
- een warm en vochtig klimaat;
- een beschadiging van de nagel;
- een slechte doorbloeding van de voeten

Naar schatting 2 tot 13% van de bevolking aan schimmelnagel(s). Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans op een infectie wordt groter naarmate men ouder wordt. Bij kinderen komt het nog vrij zelden voor, maar van de mensen tussen 40 en 60 jaar lijdt 15-20% aan een schimmelinfectie van de nagel(s).

Wanneer je een schimmelnagel of kalknagel onbehandeld laat kunnen deze na verloop van tijd geelbruin of zelfs bruinzwart van kleur worden en een stuk dikker worden. Na een tijd zal de nagel loslaten en er af vallen. Vervolgens zal er wel een nieuwe nagel groeien, maar deze is ook geïnfecteerd met de hardnekkige schimmels. Het proces begint dan dus helemaal opnieuw.

Behandeling kalknagels

Er zijn tientallen crèmes en kuren op de markt, maar een hardnekkige schimmelnagel laat zich niet gemakkelijk behandelen.

- Tabletten: Terbinafine is een schimmeldodend middel. Het wordt gebruikt bij de bestrijding van schimmelinfecties van de huid, specifiek bij kalknagels en voetschimmel. Het kan in meerdere vormen ingenomen worden, welke afhankelijk zijn van de locatie en de heftigheid van de schimmelinfectie. Hierbij kan schimmel zowel lokaal als door het gehele lichaam heen bestreden worden. Het is zonder doktersrecept verkrijgbaar, al wordt er aangeraden om in het geval van een heftige of terugkerende schimmelinfectie contact op te nemen met je huisarts alvorens je het middel gaat gebruiken.

Laserbehandeling: De nieuwste behandeling op het gebied van schimmelnagels is de laserbehandeling. Klinische studies tonen aan dat de laserbehandeling bij meer dan 50% van de patiënten een aanhoudende verbetering geeft. Tijdens de behandeling vernietigt het laserlicht de schimmels zonder de nagel, het nagelbed of de omliggende huid te beschadigen. De laser verhit alleen de nagel, waardoor de schimmels worden vernietigd. Deze warmte is voelbaar maar goed te verdragen. Het aangetaste deel van de nagel groeit uit en maakt plaats voor een gezonde nagel.