Jouw tuin in een (droge) zomer

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Hoe houd jij je tuin in orde als deze hete zomer aanhoudt?

1. Bij het ontwerp van je tuin; zorg ervoor dat regenwater maximaal in de bodem kan infiltreren

In Vlaanderen is heel wat oppervlakte verhard, waardoor de natuurlijke infiltratie van regenwater in de bodem niet goed verloopt. Dat zorgt ervoor dat het grondwater niet voldoende kan aangevuld worden en dus ook minder beschikbaar is voor de planten. Je maakt dus het best de verhardingen in de tuin, zoals oprit, terras en tuinpad, zo klein mogelijk. Kies ook voor waterdoorlatende verhardingen.

Overweeg ook om een deel van het regenwater afkomstig van het dak in de grond te laten infiltreren.

2. Voorzie een regenwaterput of regenton voor de opslag van water

Bij droge periodes durven we het wel al eens vergeten, maar het regent vaak en veel in Vlaanderen: tot bijna 200 dagen per jaar. Dat regenwater kan je opslaan in een regenwaterput en gebruiken voor toepassingen in de woning (bv. toilet, wasmachine) en de tuin.

Heb je geen plaats voor een regenwaterput? Dan kan je misschien een regenwaterton plaatsen. Regentonnen vind je in verschillende materialen (plastic, hout, steen,...) en maten.

Gooi te veel afgetapt leidingwater (bv. koud water dat je moet laten lopen voor er warm water komt) of spoelwater niet weg. Dat water kan je opvangen en gebruiken om bijvoorbeeld de bloemen te gieten.

3. Voorkom uitdroging van de bodem door te mulchen

Om de bodem in je tuin tegen uitdroging te beschermen voorzie je best een mulchlaag. ‘Mulch’ is de Engelse term voor een laag organisch materiaal. Het gaat dan meer bepaald om schors, compost, bladeren,… Heel wat van die materialen kan je gratis uit je eigen tuin recupereren. Er worden ook veel alternatieven aangeboden door tuincentra.

De mulchlaag beschermt tegen uitdroging, houdt de bodem vochtig en de temperatuur van de bodem gematigd. Voor gazons zijn er mulchmaaiers, waarbij het afgereden gras fijn versnipperd terug op het gazon komt. Het versnipperde gras voedt het gazon, beschermt tegen uitdroging en geeft zijn vocht af aan de bodem.

4. Kies de juiste bloempotten en potaarde

Planten in bloempotten of -bakken hebben vaak meer water nodig. Voorzie een goede potgrond die het water voldoende vasthoudt. Vermijd zwarte of donkere bloempotten en -bakken. Die warmen snel op waardoor de wortels van de plant het heel warm krijgen.

5. Laat het gras groeien

Een gezond grasperk verdraagt beter een tijdelijke droogte dan een gazon in slechte staat. Je rijdt je gras ook best niet te kort af. Een ideale hoogte is zo’n 10 cm lang.

Gras beschermt zichzelf door in een soort ‘slaapstand’ te gaan. Bovengronds valt het stil en het zoekt dieper in de bodem naar water. Daardoor wordt het gras ook sterker. Het kan dus geen kwaad als je gazon geel kleurt tijdens een droge periode. Wanneer de weersomstandigheden terug ‘beter’ worden, zal het gras herstellen. Extra water geven is dus niet nodig.

6. Verminder verdamping door te harken en te hakken

De grond opharken en hakken zorgt ervoor dat de harde bovenlaag van de bodem wordt gebroken. Daardoor vermindert de verdamping en hoef je minder vaak water te geven.

7. Begiet op de minst warme ogenblikken van de dag

’s Ochtends en ’s avonds verdampt het water niet zo snel. Overdag water geven kan de plant beschadigen. Waterdruppels werken als een vergrootglas en kunnen zonnestralen versterken, waardoor de plant verschroeit.

8. Geef gericht water in plaats van heel de tuin water te geven

Geef enkel water aan die planten die het nodig hebben. Het heeft weinig zin om een volledige plantenborder water te geven, als die deels bestaat uit planten die niet gevoelig zijn voor droogte.

9. Gebruik een gieter

Door te sproeien heb je weinig zicht op de hoeveelheid water die je verbruikt. Met een gieter kan je gerichter en zuiniger met water omspringen.

10. Geef niet elke dag water, maar liever een keer in de week

In plaats van elke dag kortstondig water te geven, geef je beter een keer per week langdurig water. Planten die elke dag water krijgen, hebben geen reden om diep te wortelen en zijn gevoeliger voor droogte. Door een keer in de week water te geven, gaat de plant actiever op zoek naar water.

Let wel op met planten in een pot. Die zal je vlugger water moeten geven.

Bron: VMM