Je spaargeld, is het nog veilig?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De rente op spaarboekjes is tegenwoordig erg laag. Nauwelijks meer dan 1%. En met een inflatie van rond de 3% op jaarbasis, kan je je afvragen of je nog wel spaart met zo’n boekje…

Lage rente

Onlangs verlaagde BNP Paribas Fortis de totale rente (basisrente + getrouwheidspremie) op haar spaarboekje tot 1%. Er zijn nog wel heel wat banken die hogere rentes aanbieden op hun spaarboekjes, maar toch is de algemene tendens dalend.

De meeste specialisten verwachten bovendien dat die lage rentes nog wel een hele tijd zullen blijven duren. Immers, de Europese Centrale Bank houdt de rente laag om de banken ’goedkoop’ geld te kunnen aanbieden. Op die manier kunnen die banken (die staatsleningen van landen zoals Griekenland moeten blijven kopen) het hoofd boven water houden.

Wat met de inflatie?

En laat die rente nu ook net het middel zijn dat de centrale bank moet gebruiken om de inflatie onder controle te houden. Bij te hoge inflatie, wordt de rente normaal gezien wat verhoogd. Maar dit ligt nu dus erg moeilijk.

Moeten we dan ook een steeds grotere inflatie verwachten? Hierover lopen de meningen wat uiteen. Er zijn namelijk ook heel wat analisten die denken dat de inflatie toch zal beginnen afnemen, ondanks de blijvende lage rente. Reden hiervoor is de verwachting dat de grondstofprijzen - en vooral de olieprijs - niet verder zouden stijgen, of zelfs zouden dalen.

Opties voor spaarders

Wat moet je nu met je spaargeld doen? Hoewel een spaarboekje dus netto erg weinig (of niets) opbrengt, heeft het toch voordelen. Zo behoudt je geld zijn waarde, iets wat niet verzekerd is wanneer je in obligaties of zeker in aandelen investeert. Daarbij is het risico op verlies veel groter.

Er zijn wel types obligaties die minder risico-gevoelig zijn (bijvoorbeeld sommige bedrijfsobligaties of obligaties die gekoppeld zijn aan de inflatie). Die vormen een mooi alternatief. Maar daarvoor moet je je natuurlijk wat thuisvoelen in de wereld van beleggingen.