Je ogen na je 50-ste

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wat geldt voor al onze lichaamsdelen, geldt ook voor onze ogen. Met de tijd gaat ons zicht achteruit en worden onze ogen gevoeliger voor bepaalde ziektes. Dit is een natuurlijk en normaal verouderingsproces maar dat neemt niet weg dat het erg vervelend is en het ons kan beperken in onze dagelijkse activiteiten.

Verziendheid, cataract, glaucoom,… we geven hier een kort overzicht van de oogverouderingsverschijnselen en andere oogziektes waar 50-plussers mee af te rekenen krijgen, evenals de mogelijke oplossingen.

Verziendheid

Bij verziendheid heeft iemand problemen met het zien van voorwerpen die zich op korte afstand bevinden, omdat de oogas te kort is. Een verziend iemand ziet in de verte wel scherp. Verziendheid is vaak al vanaf de geboorte aanwezig. Als de aandoening niet ernstig is, groeien kinderen er soms overheen.

Kinderen kunnen kleine fouten bij het scherpstellen compenseren, maar bij het ouder worden hebben zij een positieve bril of contactlenzen nodig om de verziendheid te corrigeren. Wanneer verziendheid in de familie voorkomt, vormt dit een risicofactor om dezelfde aandoening te krijgen. Bij verziendheid worden voorwerpen die dichtbij zijn, wazig waargenomen.

Ouderdomsverziendheid (presbyopie)

Bij ouderdomsverziendheid gaat het scherpstellend vermogen van de lens als gevolg van de leeftijd verloren. Mensen zien voorwerpen op korte afstand dan niet scherp. Meestal wordt dit rond het 45ste levensjaar opgemerkt.

Bij ouderdomsverziendheid worden voorwerpen die dichtbij zijn, wazig waargenomen. Als je een permanente oplossing zoekt, is chirurgie een mogelijkheid. Verziendheid stabiliseert zich ongeveer op de leeftijd van 60 jaar.

Cataract

Cataract is een vertroebeling van de ooglens. Het is de belangrijkste oorzaak van blindheid op iedere leeftijd in derdewereldlanden te wijten aan blootstelling aan de zon, ondervoeding en uitdroging. Bij ons komt het meer voor bij de oudere generaties. Het gaat dan eigenlijk om een normaal verouderingsproces. Cataract is de hoofdoorzaak van slechtziendheid boven de leeftijd van 55 jaar. Boven 75 jaar zou ongeveer de helft van de bevolking in meer of mindere mate aan cataract lijden.

Welke zijn de symptomen van cataract ?
- Het zicht wordt troebeler
- Kleuren worden minder intens waargenomen
- De omgeving wordt mistiger
- Gevoeligheid voor fel licht

In tegenstelling tot verziendheid is cataract een oogziekte. Indien het cataract het enige probleem is aan het oog, mag men in 99% van de gevallen een duidelijke verbetering van de gezichtsscherpte verwachten na een chirurgische ingreep. Indien er tegelijk andere oogletsels aanwezig zijn zoals problemen met de cornea, de retina of de oogzenuw, dan is een perfecte visus na een cataractoperatie misschien niet mogelijk.

Na een grondig oogonderzoek kan de oogarts het te verwachten resultaat inschatten en bespreken.

De patiënt bepaalt zelf aan de hand van zijn klachten wanneer de ingreep nodig is. De operatie is zelden dringend. De leeftijd als dusdanig heeft geen invloed op het resultaat van een cataractoperatie.

Glaucoom of groene staar

Glaucoom of Groene Staar is een aandoening waarbij de druk in de oogbol te hoog is, waardoor de lens steeds harder wordt en uiteindelijk beschadigd. Dit kan soms zelfs blindheid tot gevolg hebben, indien het niet op tijd behandeld wordt. Bij vroegtijdige onderkenning is er nog veel te verhelpen. Glaucoom komt bij vrouwen veel meer voor dan bij mannen. De vochthuishouding in het oog en hierdoor de oogdruk is positief te beïnvloeden door:
- Vitamine B 3, B 5, B 6, B12
- Foliumzuur
- Vitamine C, E, K
- Kalium, Magnesium, Calcium, Zink

Extra inname van vitamine E lijkt bescherming tegen het ontstaan van glaucoom te geven. Directe drukverlaging is te verwachten van vitamine C, Calcium en Kalium. Het is belangrijk om het eten van drop en zoethout zo veel mogelijk te vermijden, daar er een stof in zit (glycyrrhizinezuur) die de druk in de oogbol verhoogt.

Glaucoom kan overigens behandeld worden door oogdruppels, geneesmiddelen en in laatste instantie kan ook laserbehandeling of chirurgie overwogen worden. De evolutie van glaucoom kan op deze manier stopgezet worden maar de schade die al veroorzaakt is, is onomkeerbaar en kan niet meer hersteld worden.