Jan Hoet is 75

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De Vlaamse kunstkenner Jan Hoet is 75 jaar geworden. Zowel op nationaal als op internationaal vlak deed hij baanbrekend werk voor de hedendaagse kunst. Jan Hoet staat bekend om de gedrevenheid waarmee hij zijn visie op kunst onder de aandacht brengt. Deze gedrevenheid bezorgde hem zijn bijnaam ’kunstpaus’.

Jan Hoet trad voor het eerst op de voorgrond toen hij in 1975 directeur werd van het gloednieuwe Museum voor Hedendaagse Kunst in Gent. Hij werkte enthousiast aan de uitbouw van de collectie. Oorspronkelijk was het museum nog gehuisvest onder het dak van het Museum voor Schone kunsten, maar in 1999 kreeg Hoet een eigen gebouw. De naam veranderde dan naar Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, of kortweg S.M.A.K.. Jan Hoet bleef er artistiek directeur tot 2003.

Op zijn curriculum staan meerdere grote evenementen waarmee hij de kunst naar het volk wilde brengen en omgekeerd. Ook op internationaal vlak geniet hij een groot aanzien in het kunstmilieu. Internationaal liet Hoet voor het eerst van zich horen in 1992. Toen was hij in het Duitse Kassel curator van ’Documenta IX’, de belangrijkste tentoonstelling van actuele beeldende kunst in Europa.

Jan Hoet kreeg in zijn professionele carrière verschillende onderscheidingen. Wegens zijn grote verdienste is hij bovendien tot ridder in de adelstand verheven.