Is jouw fiets in orde voor het fietsweer?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Tussen de buien door is het heerlijk fietsweer, maar is je fiets in orde?

Want veel mensen rijden met een fiets die technisch niet in orde is. Gemiddeld zijn drie fietsen op de vier in onveilige staat en kan één fiets op de drie beschouwd worden als een gevaarlijk rijtuig.

Je fiets moet aan verschillende technische eisen voldoen. Als je de weg op wil, dan moet uw fiets uitgerust zijn met:

* een bel * goede remmen vooraan en achteraan * een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan * een witte reflector vooraan en een rode reflector achteraan * reflectoren op de pedalen * reflectoren in de wielen of banden met een reflecterende zijkant

Kinderfietsen, koersfietsen en mountainbikes hoeven niet te zijn uitgerust zijn met lichten of reflectoren, tenzij u in het donker fietst.

De verplichte uitrusting verschilt naargelang van het fietsstype. De verschillende fietstypes zijn gedefinieerd in het verkeersreglement. Om te weten welke wettelijk verplichte minimale uitrusting je fiets moet hebben, moet je dus eerst weten tot welk fietstype hij behoort. Meer informatie vind je op de site van Mobiel Vlaanderen.

Zelfs al is het niet verplicht toch kan het dragen van een helm of een fluohesje de veiligheid alleen maar ten goede komen.

Veel fietsplezier!

Beeld via Pixabay