Insectenwerende middelen, geen overbodige luxe

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Met het mooie weer komen ook de muggen en andere insecten weer opdagen. Hoe kan je jezelf beschermen?

Bescherm je lichaam

Muggenmelk houdt muggen van je lichaam weg. In de meeste insectenwerende producten zit Deet. Deet is een sterk middel dat je voorzichtig moet gebruiken, vooral bij kinderen. Je moet contact met lippen, mond, ogen en eventuele wondjes vermijden. Gebruik voor de kleinkinderen enkel producten met een lage Deet-concentratie.

Je kan kiezen tussen verschillende varianten: rollers, sprays, gel, crèmes, ...

Een muggenvrij huis

- Muggen buitenhouden is dé eerste maatregel voor een muggenvrij huis! Vergeet dus niet om horrengaas of lamellen voor ramen en deuren te plaatsen.

- In zowat alle grootwarenhuizen kan je elektrische verdampers voor de bestrijding van muggen kopen. Er bestaan twee varianten: met vloeistof of met tabletten. Niet vergeten om ‘s ochtends het toestelletje weer af te zetten!

- Je kan ook spuitbussen met insecticide inzetten om een kamer insectenvrij maken. Let wel op dat je het product niet rechtstreeks inademt: je kan de kamer best even verlaten als je gespoten hebt.

- Muggen houden niet van het aroma van citroen. Producten met citroengeur kunnen dus helpen tegen muggen. Een citronella-kaars is dan misschien geen garantie tegen muggen, maar helpt wel om een ’mug-onvriendelijk klimaat’ te creëren.

Muggenwerende planten

Ook planten die naar citroen ruiken houden muggen op afstand. Zo heb je de citroengeranium, de citroenverbena en de citroenmelisse.

Is je tuin groot genoeg? Plant dan een walnotenboom of vlier. Muggen zijn er geen fan van.

Lees ook het artikel Muggen - Ken je vijand!.