Inlegkruisjes tegen urineverlies?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Je lacht, je niest, je hoest ... en kan je blaas niet meer controleren. Ouder worden betekent voor veel vrouwen ook urineverlies.

Inlegkruisjes lijken een oplossing. Maar is dat wel zo? Want inlegkruisjes schijnen slecht te zijn voor de gezondheid: je krijgt het daar beneden veel warmer dan normaal, bacteriën gaan groeien en krijg je (schimmel)infecties.

Het komt steeds vaker voor dat het dragen van inlegkruisjes een dagelijkse gewoonte is voor vrouwen die ouder worden. Vrouwen houden graag hun ondergoed droog en vrij van het dagelijkse vochtverlies. Daarnaast vermijden inlegkruisjes ook mogelijke geurtjes en bieden ze een fris gevoel.

De oorzaak van urineverlies is vaak verslapping van de bekkenbodemspieren, vaak het gevolg van een bevalling of de overgang. De spieren zijn dan niet sterk en snel genoeg meer om de plasbuis dicht te drukken. En zoals bij alle spieren geldt ook voor de bekkenbodemspieren dat ze niet vanzelf sterker worden. Inlegkruisjes zijn dan ook niet de enidhe oplossing! Integendeel, als je je bekkenbodemspieren niet begint te trainen, zal het probleem verergeren. Oefeningen voor je bekkenbodemspieren vind je overal op het internet. Je kan er ook je huisarts naar vragen en hoeft je niet te schamen; 1 vrouw op 3 heeft er last van bij het ouder worden.

Toch enkele tips voor een gezonder inlegkruisje:

1. Wees er zeker van dat de inlegkruisjes ademend zijn voor je ze koopt en dat ze dus geen plastic bevatten. Jouw genitale gebied moet geventileerd zijn, zodat vocht niet blijft hangen en infecties veroorzaakt.De inlegkruisjes van het merk Yoni zijn vrij van alle chemische of onveilige bestanddelen.

2. Het probleem is dat reguliere inlegkruisjes en maandverband zijn ontworpen voor bloed en niet voor de dunnere urinestroom, die veel sneller moet worden geabsorbeerd. Als je je droog en fris wilt blijven voelen, moet je een product gebruiken dat speciaal is bedoeld voor licht urineverlies.

3. Je moet inlegkruisjes verschillende keren per dag verwisselen. Zorg dat je ze niet langer dan 4 tot maximaal 6 uur gebruikt.

4. Een langdurig gebruik van medicatie, zwangerschap en suikerziekte kunnen infecties bevorderen. Wanneer je tot een van deze groepen behoort, wees dan voorzichtig.