Ik heb staar. Wat nu?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Cataract, ook wel staar genoemd, is een vertroebeling van de ooglens. Die vertroebeling zorgt ervoor dat je minder scherp ziet en dat je bepaalde kleuren ook minder fel waarneemt. Het is een traag evoluerend proces, waarvan je bijna niet merkt dat het plaatsvindt. Cataract komt vooral voor bij mensen vanaf 55 jaar. Wereldwijd is cataract een van de belangrijkste oorzaken van blindheid waar meer dan 20 miljoen mensen last van hebben. In onze landen is de medische verzrorging zo goed dat cataract in 99% van de gevallen genezen kan worden.

De symptomen zijn:

- Troebel zicht en mist voor de ogen
- Last van zonlicht
- Minder heldere kleuren door een geelbruine film
- Dubbelzien met één oog en het zien van halo’s rond de lichten
- Snelle verandering van de nodige brilglazen doordat het oog meer bijziend wordt tengevolge van zwelling van de ooglens.
- Een algemene ziekte zoals diabetes of nierziekten kan cataract veroorzaken.

Tegen staar bestaan geen geneesmiddelen. Aanvankelijk kan een bril, vergrootglas of extra verlichting het gezichtsvermogen verbeteren. Maar dit zijn slechts tijdelijke oplossingen. Want staar zal het zicht hoe dan ook langzaam maar zeker verder aantasten. Ook een laserbehandeling kan staar onmogelijk wegnemen. Cataract kan op elke leeftijd worden genezen dankzij een kleine chirurgische ingreep, zonder opname in het ziekenhuis, waarbij de troebele lens door een kunstlens wordt vervangen. Aan Amerikaanse Universiteiten worden op dit ogenblik ook oogdruppels tegen staar ingezet.

Cataract opereren

Het herstel na deze operatie verloopt bijzonder vlot. Tijdens de herstelperiode dien je enkel het tillen van zware gewichten te vermijden, omdat hierdoor de oogdruk kan verhogen. Doorgaans gebeurt de aanpassing van de (lees)bril enkele weken na de ingreep. Als nazorg moeten gedurende enige tijd ontstekingswerende oogdruppels worden gebruikt. Een paar weken tot enkele maanden na de ingreep is het oog volledig hersteld.

Als cataract het enige probleem is aan het oog, mag men in 99% van de gevallen een duidelijke verbetering van de gezichtsscherpte verwachten na een chirurgische ingreep.