Ik heb last van vaginale droogheid

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Vrouwen in hun menopauze zijn over het algemeen goed op de hoogte van het fenomeen nog voor het hun overkomt. Toch blijven te veel vrouwen eronder lijden en ondergaan ze het gelaten, alsof het hun lot is. Nochtans kan vaginale droogheid vandaag behandeld worden.

Wat is de oorzaak?

Het is het vrouwelijke hormoon (oestrogeen) dat ervoor zorgt dat de vagina vochtig en soepel blijft. Maar tijdens de menopauze daalt het oestrogeengehalte en dat veroorzaakt een zekere droogheid wat sommige vrouwen als lastig ervaren.

Doe de test "Tien opvattingen over de menopauze".

Wat zijn de gevolgen van vaginale droogheid?

De gevolgen van vaginale droogheid zijn meervoudig. Vooreerst zorgt vaginale droogheid voor een grotere gevoeligheid voor gynaecologische infecties.

Bovendien kan geslachtsgemeenschap pijnlijk worden (voor 80% van de vrouwen in hun menopauze) en kan het jeuk of druk in de vagina veroorzaken, wat een impact kan hebben op het seksuele verlangen en/of het plezier tijdens de geslachtsgemeenschap.

Dat kan op zijn beurt leiden tot problemen in de relatie (53%), stress (39%) of zelfs neerslachtigheid (26%)...

Deze vaginale droogheid kan, naast de problemen in de relatie en in de beleving van de seksualiteit, voor vrouwen die zich minder vrouwelijk en minder levend voelen, ook psychische problemen met zich meebrengen... Dr. Jacquemin verklaart dit door het feit dat "water leven is, […] de term ‘droogheid’ roept het idee van afwezigheid, tekort, verlies op."

Tot wie kan ik me richten?

De eerste persoon bij wie vrouwen met hun probleem te rade gaan, is hun arts, en meer in het bijzonder hun gynaecoloog. Dat is positief, want er bestaat een behandeling en de arts kan ervoor zorgen dat zij opnieuw een "normaal" seksleven kunnen hebben.

Maar een andere belangrijke gesprekspartner is uw partner. Dat wordt al te vaak vergeten. Behoort u tot de 37% vrouwen die er met hun partner over durven te praten? Bravo! Wellicht is de stress daardoor al fel verminderd en zijn er minder of helemaal geen spanningen. Als u uw zorg met hem deelt, kan hij ook begrijpen dat u nog altijd naar hem verlangt, maar dat het om een organisch probleem gaat, dat om wat aanpassing vraagt. Zo kan hij u ook helpen om de behandeling in uw gemeenschappelijke seksuele beleving in te passen, zodat u dit niet hoeft te verbergen of riskeert te vergeten.

Welke behandeling is mogelijk?

Om te beginnen, kunt u heel eenvoudig de vaginale glijmiddelen uittesten. U vindt ze zonder voorschrift bij de apotheek. Het volstaat het glijmiddel voor de geslachtsgemeenschap aan de ingang van de vagina aan te brengen. Het is ook mogelijk een glijmiddel te gebruiken dat op de penis van uw partner wordt aangebracht.

Als dat niet volstaat, is het nuttig hierover te praten met uw arts. Deze kan dan een gepast middel voorschrijven, afhankelijk van de ernst van het probleem en van de andere ongemakken in verband met de menopauze:

- Een vaginale behandeling met oestrogeen. In de vorm van een zalf die voor het slapengaan in de vagina moet worden aangebracht, een ring die hoog in de vagina wordt aangebracht (en die gedurende ongeveer 3 maanden een constante dosis hormonen afgeeft) of tabletten.

Deze behandeling is een beetje lastig, omdat je zalf of een ring moet aanbrengen en eraan moet denken om ‘s nachts bescherming te dragen, want de uitscheiding kan soms aanhouden. Maar het helpt om de effecten van vaginale droogheid tegen te gaan, zelfs al heb je er al enige tijd last van.

- Een hormoonsubstitutiebehandeling (HRT). Dit is een behandeling op korte termijn (want op lange termijn zijn ernstige neveneffecten mogelijk) voor ernstige symptomen van de menopauze.

In tegenstelling tot wat men in het algemeen denkt, is de menopauze geen directe oorzaak van een verminderd seksueel verlangen. Naast de moeilijkheid om het veranderend zelfbeeld te aanvaarden, is het afnemende libido vaak te wijten aan de pijn die optreedt tijdens de geslachtsgemeenschap, als gevolg van de vaginale droogheid.

Vergeet niet dat vaginale droogheid niet onoverkomelijk is, ze kan perfect behandeld worden! Vele vrouwen die dat begrepen hebben, hebben hun libido weer kunnen opkrikken. En met behulp van wat maturiteit en ervaring hebben zij samen met hun partner een nieuwe seksualiteit leren ontdekken.