Hypnose in vogelvlucht

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Ontstaan van hypnose

Hypnose bestaat vermoedelijk al duidenden jaren. Er zijn aanwijzingen dat de Soemeriërs (een volk dat in het huidige Irak woonde) er al gebruik van maakten. Net zoals de oude Egyptenaren en de oude Grieken trouwens.

In de meer recente geschiedenis wordt hypnose lang geklasseerd als verlakkerij... Pas in de tweede helft van de 20e eeuw kan hypnose de status van kermisattractie ontgroeien en wordt haar nut als medische toepassing meer en meer erkend.

Hoe werkt het?

Hypnose is een toestand van veranderd bewustzijn. Deze toestand situeert zich ergens tussen waken en slapen. Onder hypnose ben je tegelijkertijd zeer ontspannen en erg geconcentreerd op één specifiek onderwerp. Je maakt je los van je directe omgeving. Je bent nog wel hier, maar toch ook elders...

De klassieke hypnose stelt dat een hypnotiseur de hypnose tot stand brengt bij de persoon die ze ondergaat. Daarnaast ontwikkelde dokter Erickson de techniek van de zelf-hypnose, die een actieve medewerking van de gehypnotiseerde vergt. Meer en meer groeit de overtuiging dat voor elke hypnose de medewerking van de gehypnotiseerde nodig is. Gehypnotiseerd worden tegen je wil is dus niet mogelijk.

Door wie en hoe?

De praktijk van hypnose moet worden bedreven door iemand die hier professioneel mee bezig is. Zoals overal, bestaan ook hier oplichters. De nodige voorzichtigheid is dus geboden (liefst wanneer je nog bij volle bewustzijn bent...)

Elke correcte hypnose-sessie wordt voorafgegaan door een gesprek. Je kan op die manier je probleem uitleggen en duidelijk maken wat je hoopt te bereiken met hypnose. Pas na dit gesprek kan de hypnose effectief beginnen.

Wanneer heeft hypnose nut?

Hypnose kan hulp bieden bij de behandeling van verschillende soorten problemen, zoals:
- stress en angst
- trauma’s en fobieën
- slaapstoornissen
- verslavingen: roken, alcoholisme, bepaalde soft-drugverslavingen
- pijn
- psychosomatische aandoeningen
- ...

Is het gevaarlijk?

Hypnose is geen magie of tovenarij. Het is ook niet zo dat je onder hypnose willoos wordt en de controle volledig overdraagt aan de hypnotiseur. In tegenstelling tot wat velen denken, kan de hypnotiseur je niet zomaar alles laten doen. Onze hersenen zorgen ervoor dat bepaalde grenzen gerespecteerd worden.

Die grenzen zijn in overeenstemming met onze waarden. Wanneer een hypnotiseur je opdraagt om iets te doen wat tegen je waarden ingaat, dan zal je vanzelf ’ontwaken’ uit je toestand van veranderd bewustzijn.