Hou het onkruid in toom!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Onkruid is "wild kruid" dat op de verkeerde plaats groeit, vaak hinderlijk is voor zijn omgeving en de plantenwereld overwoekert. Men noemt het ook spontane of adventieve planten. In een biotuin wordt onkruid niet volledig uitgeroeid: men probeert het te beheersen en maakt er gebruik van.

Onkruid: voor- en nadelen

Voordelen

- Sommige soorten onkruid, zoals de distel en de klimop, zijn voedzaam en bieden onderdak aan de vogels; andere, zoals wilde peterselie, trekken insecten aan.
- Ze beschermen de grond, verluchten hem en maken hem los met hun wortels.
- Ze verwijderen roofinsecten en ziektes.
- Bovendien verrijken ze het compost.

Wist u dit? 


- Klaver brengt stikstof in de grond.
- Brandnetel bevat mineralen.
- Madeliefjes bevatten calcium.
- Distel bevat omega 3 en fosfor.

Nadelen

- Deze planten verstikken bepaalde teelten.
- Ze onttrekken water aan de grond, dat voor andere planten bestemd is.
- Ze verzwakken de oogst.
- Zij brengen vaak schade en ziekten met zich mee.

Onkruid herkennen

Om onkruid in bedwang te houden, is het belangrijk dat je het herkent. Plant het kruid zich snel voort? Komt het uit de grond of wordt het door de wind verspreid? Hoe plant het zich voort? Hoe overleeft het?

Als u goed kijkt, zult u merken dat er twee soorten onkruid zijn:

- Een-/Tweejarigen: muur, paardenbloem, klaproos...

Ze groeien en kiemen in één jaar tijd! Ze planten zich voort met zaadjes. Die worden verspreid door wind, dieren, regen en mensen. Je vindt ze vooral in goed omgespitte grond. Hun oppervlakkige wortels kan je trouwens gemakkelijk uittrekken.

- Winterharde planten: aardbeiplant, winde, paardenbloem, kweekgras, brandnetel...

Ze leven langer dan de eenjarige planten. Ze overleven dankzij een omvangrijk wortelstelsel. Soms planten deze winterharde planten zich voort over de aarde met behulp van uitlopers, zoals de aardbeiplant en de braamstruik; soms ankeren ze zich vast met stevige wortelstokken, zoals het kweekgras en de brandnetel. Sommige planten, zoals de winde en de paardenbloem, vermenigvuldigen zich vanuit een klein stukje wortel.

Hoe onkruid voorkomen

1. Voor het planten

- Een of twee maanden op voorhand: bedek de grond met een dikke, ondoordringbare, zwarte plastic film, waar het licht niet door kan. Dit remt de ontwikkeling van onkruid af.

- Twee, drie weken voor het zaaien: verlucht de bodem met een hark en besproei hem met water. Schoffel regelmatig om de jonge scheutjes te verwijderen. Besproei hem dan nog een laatste keer. Daarna kan het zaaien beginnen.

- Bedek met een luchtige laag van tien centimeter houtkrullen, compost, grint, stro of hooi. Er bestaan ook levende bodembedekkers.

2. En nu maar planten telen!

- Zet uw planten dichter bij elkaar, zo krijgt onkruid minder ruimte.

- Wisselcultuur: sommige ongewenste kruiden groeien steevast in de nabijheid van bepaalde groenten. Het is dus belangrijk om niet steeds op dezelfde plaats uw gewassen te telen!

- Bedek de gedeelten die u niet bewerkt met tuincompost.

- Hou een hoekje in de tuin vrij en laat dat "wild"; daar kan dan volop onkruid groeien.

Daar zijn ze weer!

1. Onkruidverdelging

- Manuele onkruidverdelging: met een hooivork of een schoffel. Haal systematisch weg wat u niet als een van uw planten herkent. Maar pas op: vergis u niet! Kies een schoffel die aangepast is aan uw lengte en schoffel wanneer de aarde droog is.

- Thermische onkruidverdelging: doodt de zaadjes en het onkruid door een warmteschok, die de planten doet verwelken. Deze schok kan gegeven worden met gas, hete waterdamp, vuur of kokend water. In het tuincentrum vindt u wellicht uw gading.

- Schoffel zo vroeg mogelijk, voor de winterharde planten groen worden en snijd eenjarige planten weg voor ze zaadjes krijgen en deze zich kunnen verspreiden.

- Veeg het terras regelmatig met een harde borstel om het kiemen van de zaden te voorkomen.

2. Schoonmaak

- Spit niet te vaak om. Zo brengt u immers de zaden in contact met het daglicht, waardoor ze sneller ontkiemen.

- Snoei: maai of snoei de overwoekerende adventieve planten regelmatig met een snoeischaar.

- Om de bodem schoon te maken zonder de aarde om te woelen, kunt u hem tijdens het groeiseizoen van het onkruid, in de lente, bedekken met een plastic film. In de herfst zal de bodem schoon zijn.

3. Wat doet u met het onkruid?

Als het rijpe zaden heeft: een maand in water laten weken alvorens het op de composthoop te gooien. Als de plant wortels heeft, laat hem dan eerst enkele dagen drogen op een plaats waar hij niet in aanraking komt met de grond.

Meer weten

Kruid en onkruid, Nijman J., Roodbont Uitgeverij