Hoop voor kalende mannen?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Kaalheid, heel wat mannen ontsnappen er niet aan. De wetenschap neemt het probleem serieus en zette recent weer een stap vooruit!

8 op 10

De meeste mannen beginnen vanaf middelbare leeftijd kaal te worden. Tegen de leeftijd van 70 jaar hebben zo’n 8 op 10 mannen te kampen met haarverlies.

Onderzoekers van de Amerikaanse University of Pennsylvania hebben een stof ontdekt die mannelijk haarverlies veroorzaakt. De ontdekking doet dromen van behandelingen die een terugtrekkende haarlijn kunnen stoppen of zelfs omkeren. Het onderzoek werd gepubliceerd in het vakblad Science Translational Medicine.

Kaal en behaard vergeleken...

Volgens de wetenschappers hebben kale mannen een abnormale hoeveelheid van het eiwit prostaglandine D2 op hun schedel. Ze ontdekten dat de hoeveelheid van dit eiwit groter is in de haarzakjes die zich op kale plekken bevinden dan in de haarzakjes op de behaarde delen.

Het was al bekend dat hormoonachtige stoffen zoals deze onder meer de celgroei regelen. Zo was van een andere prostagaldine bekend dat deze de haargroei kon bevorderen. En nu blijkt de prostagaldine D2 de haargroei af te remmen.

Dat werd bevestigd door experimenten met haarzakjes. Haarzakjes waaraan prostagaldine D2 werd toegevoegd leverden aanzienlijk korter haar af dan haarzakjes die ongemoeid gelaten werden.

Het onderzoek is in lijn met eerdere studies waaruit bleek dat mannen met kale hoofden wel de stamcellen voor haarzakjes hebben, maar dat een onbekende factor ervoor zorgde dat er geen haren groeiden.

Toekomstdromen


Nu die factor gevonden lijkt, kunnen we uitkijken naar een behandeling tegen kaalheid.

Lees ook het artikel Haaruitval, alopecia, kaalheid, ...