Hoop voor diabetici type 1

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Steeds meer mensen moeten leren leven met diabetes. De wetenschap blijft ondertussen zoeken naar een oplossing. Recent werd er een mooie stap vooruit gezet.

Cellen activeren

Bij mensen met diabetes type 1 maakt de pancreas weinig of geen insuline aan. Tot voor kort werd verondersteld dat bij deze patiënten de insulineproducerende bètacellen weg zijn. Uit recent onderzoek blijkt echter dat die cellen er nog wèl zijn, maar dat ze niet actief zijn.

Onderzoeker prof. dr. Bart Roep van het Leids Universitair Medisch Centrum ziet hierin hoop op behandeling en genezing. Als die bètacellen weer geactiveerd kunnen worden, produceren ze opnieuw insuline en kan de patiënt genezen. En die activatie zou zelfs jaren na de diagnose nog kunnen.

Een misser van het afweersysteem

Het afweersysteem speelt hierin een centrale rol. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Normaal gesproken reageert het afweersysteem alleen tegen indringers, maar het kan ook mis gaan. Bij diabetes type 1 richt het eigen afweersysteem zich tegen de insulineproducerende bètacellen in de pancreas. Professor Roep heeft exact kunnen vaststellen welke afweercellen dat zijn.

Een volgende stap is nu het ontwikkelen van een vaccin dat die ontspoorde afweercellen heel gericht gaat aanpakken. De eerste stappen daarvoor zijn gezet, maar het eindpunt is nog veraf.

Met dank aan de wetenschap

Diabetes is een complexe puzzel, maar elk puzzelstukje dat op z’n plaats valt is een mooie stap vooruit. Het belang van wetenschappelijk onderzoek is hiermee weer eens in de verf gezet. Het onderzoek van professor Roep is gepubliceerd in het Journal of Experimental Medicine.

Lees ons volledige dossier diabetes.