Hoofdpijn en migraine

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wie heeft nooit hoofdpijn gehad? Stress, vermoeidheid, hormonenschommelingen,… het zijn allemaal factoren die hoofdpijn kunnen veroorzaken. Hoofdpijn op zich is niet gevaarlijk maar het kan je dag wel danig verstoren en het is zeker niet evident om je te concentreren en te werken met hoofdpijn. Migraine, spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, hoofdpijn veroorzaakt door geneesmiddelen,… Wat is het verschil en wanneer moet je een arts raadplegen? Fiftytoo maakt een overzicht!

Hoofdpijn

Artsen onderscheiden vier ’soorten’ hoofdpijn:
- Migraine
- Spanningshoofdpijn
- Clusterhoofdpijn
- Hoofdpijn veroorzaakt door geneesmiddelen

Migraine en spanningshoofdpijn komen het meest voor.

Migraine

Waarom krijgt de een migraine en de ander niet? Helaas is er, ondanks het vele onderzoek, nog veel onduidelijk over de oorzaken van migraine.

Wel is bekend dat migrainehoofdpijn te maken heeft met de verwijding van bloedvaten in het hoofd. Ook is inmiddels vast komen te staan dat bepaalde stoffen of factoren deze bloedvatverwijding kunnen veroorzaken en zo een migraineaanval kunnen uitlokken. Voorbeelden hiervan zijn:
- Sommige voedingsstoffen zoals kaas, chocolade, alcohol of citrusfruit
- Hormoonwisselingen, bijvoorbeeld de menstruatie of de eisprong
- Spanning, meestal vooral vlak na de spanning
- Weersveranderingen
- Onregelmatig leven, te weinig nachtrust (of juist teveel), maaltijden overslaan.

Te veel mensen die last hebben van migraines, gaan hierover nooit een arts raadplegen. Zelfmedicatie is echter zelden efficiënt en zelfs gevaarlijk. Aarzel dus niet om je arts te raadplegen.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn ontstaat vaak door de ’over’spanning van bepaalde spieren. Deze spieren trekken als het ware aan het hoofd, waardoor er een soort ’band om je hoofd’ gevoel ontstaat. Deze spanningshoofdpijn kan ook direct veroorzaakt worden door bijvoorbeeld:

- Psychologische/emotionele problemen
- Slaapgebrek
- Stress
- Verkeerde houding
- Koud en/of vochtig weer

Wat kan ik eraan doen?

Ook spanningshoofdpijn kan worden behandeld met of juist zonder medicijnen. Spanningshoofdpijn die door verkeerde houding wordt veroorzaakt, is natuurlijk het beste te behandelen door een goede houding aan te leren!

Geneesmiddelen die in dit geval worden gebruikt zijn bijvoorbeeld spierontspanners en pijnstillers. Daarnaast zijn de volgende therapieën soms een uitkomst:
- Mensendieck
- Fysiotherapie
- Chiropraxie
- Yoga
- Acupunctuur
- Ontspanningsoefeningen

Bijna 80% van de bevolking heeft last van spanningshoofdpijn. Het komt heel vaak voor.

Wanneer moet je een arts raadplegen

Je kunt het beste een arts raadplegen wanneer:
- je vermoedt dat je klachten worden veroorzaakt door migraine, clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn of medicatieafhankelijke hoofdpijn
- de hoofdpijn niet verdwijnt, ondanks genomen maatregelen
- je zware hoofdpijn krijgt, die je niet eerder hebt gehad
- je zonder aanleiding snel opkomende, heftige hoofdpijn krijgt, waarbij u je je erg ziek voelt

Hoofdpijn voorkomen

Voor een doelmatige behandeling van hoofdpijnklachten is het van belang dat je goed op de hoogte bent van uw eigen persoonlijke omstandigheden. Door het bijhouden van een hiervoor speciaal ontwikkeld hoofdpijndagboek kan je met je arts een duidelijk beeld krijgen van je klachten.

Probeer zoveel mogelijk de uitlokkende factoren te vermijden. Deze staan vermeld bij de verschillende hoofdpijnvormen. Ook het aanpassen van leef- en voedingsgewoonten kan helpen hoofdpijn te verminderen:
- Zorg voor voldoende nachtrust.
- Eet op gezette tijden en sla nooit een maaltijd over.
- Drink minstens twee liter vocht per dag en eet vezelrijke voeding. Dit bevordert de stoelgang en daarmee de uitscheiding van hoofdpijnveroorzakende afvalstoffen.
- Zorg voor voldoende lichaamsbeweging in de frisse lucht.
- Beperk het gebruik van alcohol en koffie (het is verstandig om uw koffiegebruik in de week te beperken, in het weekend niet te laat op te staan en een kopje koffie te nemen op dezelfde tijden als in de week).