Hondenlik is ongezond!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Geloof jij in een kus van je hond?

De kus van jouw trouwe viervoeter zou wel eens een laatste kus kunnen zijn. Ouderen en kinderen worden maar beter niet afgelikt door de hond!

Volwassenen krijgen van de hond regelmatig een lik op handen of benen. Bij kinderen kan dat zelfs in het gezicht zijn. De helft van de hondenbezitters vindt dat geen probleem als ze van de hond een lik krijgen, blijkt uit onderzoek.

Hondenlik heeft geen genezende kracht!

Als een hond bij zichzelf een wond schoon likt, geneest die sneller doordat de doorbloeding wordt gestimuleerd en het vuil verdwijnt. Daardoor wordt aan het speeksel van de hond soms geneeskrachtige eigenschappen toegekend.

Maar hondenspeeksel kan hooguit specifieke hondenbacteriën doden. En daar heeft een mens niets aan. Integendeel, de mondflora van honden bevat tal van bacteriën die voor de mens gevaarlijk kunnen zijn - vooral voor kleine kinderen en oudere mensen!

Gevaarlijke bacterie voor zestigplusser in speeksel hond

Zo bleek vorig jaar uit een studie van de Utrechtse faculteit Diergeneeskunde dat bij 1/5 van de honden de venijnige bacterie canimorsus in de mondholte zit. Die kan bij mensen ernstige infecties veroorzaken, tot bloedvergiftiging toe. De bacterie werd bij 16 procent en 18 procent van de onderzochte honden en katten in het mondslijmvlies aangetroffen.

De eerste symptomen van een wondinfectie door Capnocytophaga canimorsus zijn meestal weinig specifiek: braken, diarree, spierpijn en je algemeen ziek voelen. Als de infectie zich uitbreidt, zijn er huidveranderingen zien (o.a. roodheid, puntbloedinkjes) en symptomen als acuut nierfalen, acute ernstige benauwdheid en zelfs shock. In feite kunnen allerlei organen ernstige schade oplopen als gevolg van de optredende bloedstolling in de aderen.

Vooral ouderen, kinderen en mensen met een zwakke afweer moeten opletten, zeggen de onderzoekers. Een infectie met canimorsus kan al tot stand komen door het aflikken van huidwondjes door je hond.