Hond uitlaten ongezond voor ouderen?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Je hond uitlaten als oudere senior is minder gezond dan aangenomen.

Honden moeten naar buiten en wandelen is een goede oefening voor senioren. Senioren die de twee combineren - door met een hond te lopen - zijn volgens sommige onderzoeken gezonder dan mensen die dat niet doen.

Maar een nieuwe studie door onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania stuurt een belangrijke waarschuwing de wereld in. Slenteren met een aangelijnde hond zou een significant en stijgend verwondingsrisico bij oudere senioren veroorzaken.

De wetenschappers ontdekten dat botbreuken geassocieerd met het uitlaten van aangelijnde honden voor 65-plussers opvallend vaak voorkwam. Bijna 8 op de 10 die leed aan fracturen waren vrouwen, en de meest voorkomende gebroken botten waren heupen, polsen en bovenarmen. Ouderen braken het meest hun heup, goed voor 17 procent van de verwondingen in de database. Dit is vooral zorgwekkend omdat de sterftecijfers gerelateerd aan heupfracturen bij 65-plussers bijna 30 procent is. Waarom heupblessures bij oudere mensen zo dodelijk kunnen zijn, heeft te maken met het ​​domino-effect van factoren die verband houden met een slechtere gezondheid, zoals een plotseling gebrek aan mobiliteit en activiteit.

De toename van de breuken bij ouderen is het gevolg van twee trends, zeggen de onderzoekers: enerzijds het feit dat meer ouderen een hond hebben en anderzijds het feit dat oudere senioren verteld wordt veel te bewegen.

Beter geen hond als senior?

Waarschijnlijk, zo menen de onderzoekers, is het aantal verwondingen door het uitlaten van honden nog laag ingeschat. De studie onderzocht alleen gerapporteerde fracturen en degenen die naar een eerstehulpafdeling waren gegaan. Pees- of spierschade en diegenen die mogelijk andere wegen van zorg zoeken, werden niet meegenomen in het onderzoek.

De onderzoekers zijn niet van plan om senioren ervan te weerhouden honden uit te laten of te bezitten. Maar ze hopen dat hun studie onderzoek wel de risico’s duidelijk maakt.