Hoge bloeddruk?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Bij zestigplussers blijken drie- tot viermaal meer microbloedingen in de hersenen voor te komen dan tot nog toe werd aangenomen. Hoge bloeddruk is een belangrijke aanduiding hiervoor.

Microbloedingen lijken te wijzen op aandoeningen van de bloedvaten in de hersenen en worden daarom geassocieerd met een verhoogd risico op hersenaandoeningen. Bij zestigplussers blijken drie- tot viermaal meer microbloedingen in de hersenen voor te komen dan tot nog toe werd aangenomen. Tot deze conclusie komen onderzoekers van het Erasmus MC. Met nieuwe beeldvormende technieken maakten zij deze microbloedingen voor het eerst zichtbaar.

De microbloedingen blijken bij ruim 20% van de bevolking voor te komen. Op termijn kan het zichtbaar maken van deze bloedingen gevolgen hebben voor de optimale behandeling ter preventie van beroertes en dementie. Op hersenscans kunnen die nu zichtbaar gemaakt worden, bijvoorbeeld met behulp van MRI. De beschadigingen bestaan uit geringe ijzerafzettingen, afkomstig uit rode bloedcellen die waarschijnlijk zijn gelekt uit kleine bloedvaten in de hersenen.

Symptomen microbloedingen

Wanneer patiënten met hoge bloeddruk aangeven dat ze bijvoorbeeld last hebben van lichte vergeetachtigheid kan dat duiden op microbloedingen in de hersenen. Als gevolg van die minuscule bloedingen kan ook het denkvermogen sterk achteruit gaan.

Gemiddeld heeft een derde van de Nederlandse bevolking tussen de 30 en 70 jaar last van een te hoge bloeddruk. Deze mensen hebben een verhoogd risico op het krijgen van onder andere hart-en vaatziekten, hartfalen of een herseninfarct. De oorzaak van een hoge bloeddruk is meestal onduidelijk en sluimert vaak onopgemerkt door. Het kan op een gegeven moment echter voorkomen dat patiënten om onverklaarbare redenen moeite krijgen met het onthouden van informatie of meer tijd nodig hebben voor het uitvoeren van eenvoudige taken. Volgens de onderzoekers van Maastricht UMC+ zijn deze symptomen dus niet geheel zonder gevaar.