Hoeveel salami mag ik nog eten?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De wereldgezondheidsorganisatie maakte bekend dat salami en worstjes kankerverwekkend zijn. Mag je dat dan helemaal niet meer eten?

De Britten hebben sinds de aankondiging van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat ’bewerkt vlees’ wordt toegevoegd aan de lijst van kankerverwekkende stoffen, flink minder bacon, worst en ham gekocht.

Bewerkt vlees is vlees dat is geconserveerd door het te roken, te drogen, te zouten of door er conserveringsmiddelen aan toe te voegen. Het gaat bijvoorbeeld om salami, ham, bacon en rookworst. Ook hamburgers en gehakt vallen onder die categorie als ze zijn geconserveerd met zout of chemische additieven.

Kanker

Eind oktober kondigde de WHO aan bewerkt vlees op dezelfde lijst te zetten als asbest, alcohol, sigaretten en arsenicum. De onderzoekers schatten dat elk jaar zo’n 34.000 mensen sterven aan kanker doordat ze te veel bewerkt vlees eten.

Het wil niet zeggen dat bewerkt vlees even gevaarlijk is als bijvoorbeeld asbest, benadrukt de WHO, alleen dat het bewijs voor het verband met kanker even sterk is.

Ook ’rood vlees’ is volgens de WHO kankerverwekkend, maar dat wordt niet op de WHO-lijst geplaatst wegens gebrek aan hard bewijs voor de aanname.

Hoeveel vlees mag je nog eten?

Bij mensen die 50 gram bewerkt vlees per dag eten, minder dan twee plakken bacon, wordt de kans op het ontwikkelen van darmkanker met 18 procent vergroot. Er is mogelijk ook een verband met maagkanker. Belangrijk is dat je niet alleen vlees eet, maar afwisselend eet - alles met mate!